Комична фантастика о Дисксвијету

И. Б.
Комична фантастика о Дисксвијету

БЕОГРАД - Књиге “Пирамиде” и “Покретне слике” Терија Прачета биће објављене у новом руху током фебруара у издању београдске “Лагуне”.

Публика ће имати прилику да ужива у сјајним остварењима овог британског писца, која је на српски превео Дејан Папић.

Књига “Пирамиде” је седми роман Терија Прачета из серије књига комичне фантастике о Дисксвијету. Дјело је објављено 1989. године, и тада је добило награду Британске асоцијације за научну фантастику.

“Лагуна” преноси веома позитивне критике које су објавили “Гуд бук гајд”, “Тајм аут” и “Локус”. У критикама је похваљена духовитост писца. 

Дјело “Покретне слике” је десети роман о Дисксвијету, објављен 1990. године.

Критичар Мери Овен је изјавио да ће ова књига одушевити све који имају макар трунку смисла за хумор. У овом дјелу алхемичари Дисксвијета открили су магију великог екрана, односно октоцелулозу захваљујући којој могу да праве филмове. Њихова идеја је била да праве историјске и едукативне филмове па су због тога одабрали брдо Холи Вуд. Ипак питање је шта крије мрачна тајна брда Хол Вуд, а судбина је одлучила да то открију Виктор Тагелбенд, који не умије да пјева, ни да игра, али помало умије да барата мачем, и Теда Вител.

Како је навео магазин “Локус” најпривлачнија ствар у Прачетовом хумору је његова интелигенција, односно способност да пронађе више од двије димензије у својим ликовима и концептима.

Тери Прачет је најпознатији по овој серији књига о Дисксвијету која се састоји од 41 књиге. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана