Комеморација Мири Фурлан: “Упркос неправдама, није била огорчена”

Танјуг
Комеморација Мири Фурлан: “Упркос неправдама, није била огорчена”

ЗАГРЕБ - Комеморација глумици Мири Фурлан одржана је јуче у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Ријеци, гдје је играла од 2016. у представама “Касандра” и “Јесења соната” и гдје се посљедњи пут појавила у представи “Вјежбање живота - други пут” у јуну 2020. године.

Интендант ХНК “Ивана пл. Зајца” Марин Блажевић навео је да Фурлан вјероватно не би жељела да јој се приређује комеморација, али да мисли да би се ипак сложила с тим да јој се још једном обрате, јер се увијек враћала позоришту.

Ријечки градоначелник Војко Оберснел је оцијенио да је Мира Фурлан била особа која је могла да „понесе” и „занесе”, не само својим позоришним улогама, него и појавом и карактером, преноси Хина.

“Упркос неправдама које је доживјела, у њој се није осјећала огорченост и потреба за реваншизмом, него нада у промјене и живот у којем се никоме неће догађати оно што и њој”, навео је Оберснел.

Истакао је да је била изложена нечовечним поступцима, а да су сада услиједила закаснела извињењења и објашњења којима неки покушавају да олакшају савијест.

Он је рекао да је глумица “претрпела погром, монструозне посљедице свог животног одабира, као протеривање из града и отимање имовине, зато што је проглашена погрешном и непожељном”.

“И то зато што је вољела неког ко није спадао у калуп друштва и власти, па није ни она”, закључио је Оберснел.

Театролог и професор Лада Чале Фелдман нагласила је да је ХНК у Ријеци “вјероватно једино мјесто с којег се сме о Мири говорити без потребе да се накнадно испирају неке лоше савијести”.

То је, додала је, једино мјесто које је у протеклој деценији изнова потврђивало да у њој види живу и насушну потребу уметнице, неког ко још може пружити штошта позоришту.

Прочитан је текст новинарке Хени Ерцег, пријатељице Мире Фурлан, у којем наводи да је глумица 1991. године добила отказ у матичном позоришту у Загребу јер је одлучила да глуми у Београду, гдје јој је живио супруг.

“Била је изложена медијском линчу и бујици пријетњи такозваних обичних грађана па је одлучила да емигрира у Америку. Хрватска је тако изгубила велику глумицу, исполитизовану и дубоко образовану особу, али ипак наивног става да умјетност може да се издигне изнад приземности рата и баналности популизма”, навела је Ерцег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана