Комеморација и сахрана Николе Симића у петак 14. новембра

Агенције
Комеморација и сахрана Николе Симића у петак 14. новембра

Комеморација поводом смрти Николе Симића биће одржана у петак 14. новембра у 12 часова на Сцени „Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.

Никола Симић ће бити сахрањен истог дана у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Опело почиње у 14 часова.  

Подсјећамо да је  цијењени глумац Никола Симић преминуо је јуче у Београду.  

Српски позоришни, телевизијски и филмски глумац, рођен је 18. маја 1934. године у Београду.

Никола Симић, који је јуче преминуо у 80. години, играо је у више од 160 остварења домаће кинематографије, а подсjећамо на неке од најпознатијих улога.

Димитрије Мита Пантић у серији "Тесна кожа"

Никола Симић је у "Тесној кожи" глумио Димитрија Пантића, најстаријег млађег референта који има јаку жељу да добије унапређење. Његов сан се у серији ипак није остварио. Главни противник му је био директор Срећко Шојић којег глуми Милан Лане Гутовић.

Михајло Остојић у серији "Срећни људи"

Михаило Остојић је још једна улога по којој ћемо памтити легенду српске кинематографије. Живи сам у стану чији улаз нема врата већ орман који дели његов и стан комшија Гавриловића. Аранђел Голубовића (Бата Живојиновић) главни је у кућу, а управо је он задужен за све главобоље које Остојић има. Иначе, у стану са Остојићем живи и коза.

Диригент у Жикиној династији

Глумио је пацијента који је умислио да је диригент Херберт фон Карајан са жељом да диригује правим хором. Због попуњених кревета у болници, диригент је осуђен да виси са плафона.  

Мића у серији "Љубав, навика, паника"

Никола је у серији глумио Мићу, брижног оца две тинејџерке, који је у браку са Вером психотерапеутом. С обзиром на њен животни позив, у њиховој породици често долазе разни пацијенти.

Инспектор Огњен Страхињић у филму "Давитељ против давитеља"

Глумац је у филму играо инспектора који мора да разреши случај давитеља чије су жртве жене које воле каранфиле.

Мирослав Илић Гуливер у серији "Више од игре"

Великан наше глумачке сцене давне 1976. године играо је Гуливера у популарној серији "Више од игре", а његова улога се и данас памти.  

Цртани филмови

Никола Симић је био Душко Дугоушко, Гаргамел, Шиља, Мики Маус.. Једна од најпознатијих реченица из цртаних филмова јесте "Шефе који ти је враг" коју је управо изговарао Никола Симић позајмљујући глас Душку Дугоушку.

 

- Први Душко Дугоушко био је Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам...а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Питао сам се како ћу ја то, а онда помислио - исто као и он. Тако је настао тај уњкав глас - изјављивао је Никола Симић.

Позориште

Никола је био члан ЈДП од 1959. године до јануара 2014. година. Иза себе има многе улоге, а по општем мишљењу, својеврсни је заштитни знак представе "Буба у уху", која је ушла у Гинисову књигу рекорда. И то са обе улоге које тумачи: и као имућни Шандебизе и као хотелски слуга Пош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана