Комедије на програму Филмотеке

Срна
Комедије на програму Филмотеке

Пале - Љубитељи филмске умјетности биће у прилици да погледају три америчке комедије с краја 20. вијека које су режирали Вуди Ален, Џејмс Л. Брукс и Милош Форман у оквиру "Филмотеке" коју Кинотека Републике Српске организује од 29. новембра до 1. децембра на Палама.

Први је на програму филм "Меци изнад Бродвеја" из 1994. године који многи сматрају једним од истакнутијих остварења Вудија Алена, а који је освојио 20 награда и још 19 номинација на свјетским фестивалима.


Филм на врло луцидан и духовит начин испитује однос умјетности, финансијских и креативних услова њеног настанка, али и дубоку природу правих умјетника. Дајана Вист, у улози глумачке диве, награђена је Оскаром за најбољу споредну женску улогу, саопштено је из Кинотеке.

У сриједу, 30. новембра, биће приказана романтична комедија "Добро да не може бити боље" из 1997. године у режији Џејмса Л. Брукса, са Џеком Николсоном и Хелен Хант у главним улогама за које је глумачки пар награђен свим најзначајнијим наградама, укључујући Оскар и Златни глобус. Филм је освојио укупно 37 награда и има 49 номинација.

У четвртак, 1. децембра, на програму је филм "Човјек на Мјесецу" из 1999. године. Ријеч је о копродукцијском филму /британско-њемачко-јапанско-америчка/ који говори о познатом америчком комичару Ендију Кауфману, са Џимом Керијем у насловној улози за коју је награђен Златним глобусом.

Филм прослављеног чешког редитеља Милоша Формана награђен је "Сребрним медвједом" за режију на Берлинском филмском фестивалу 2000. године.

"Филмотека" ће бити одржана у Арт галерији "Г 3" са почетком у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана