Коме припада Шерлок Холмс?

Танјуг
Коме припада Шерлок Холмс?

Будући да је већина ауторских права на готово све приче сер Артура Конана Дојла о Шерлоку Холмсу истекла, да ли су писци сада слободни да користе лик овог детектива у новим мистеријама без дозволе или плаћања таксе?

Агенција АП анализирала је овај проблем и, ако је судити према једном федералном судији из Чикага, одговор је "да", све док не дирну још преосталих 10 прича које су и даље заштићене ауторским правима.

Дојлова фондација, међутим, планира да уложи жалбу на ту одлуку јер је, како кажу, овај шкотски љекар и писац писао је о Холмсу и доктору Вотсону и у својим познијим дијелима тако да та два лика треба да остану "недодирљива" све док и преостала ауторска права не истекну крајем 2022.

"То је лажан аргумент. То значи да можете поново да одштампате Дојлове приче али не смијете да измислите нову? То нема логике", рекао је писац Лесли Клингер који је тужио Дојлову фондацију како би рјешио ова проблем.

Са прошлонедјељном пресудом у своју корист, Клингер сада планира да заврши рад на књизи "In the Company of Sherlock Holms", гдjе се налазе ликови и други елементи из дjела Конана Дојла како би она изашла на јесен.

Ако пресуда остане, правне акције против бројних других писаца биле би обустављене. На стотине књига, углавном писања обожавалаца, о Холмсовим авантурама штампа се сваке године без дозволе и већина прође непримјећено. У Клингеровом случају, фондација је тражила 5000 долара одштете.

"Свака судска пресуда одредиће судбину и других ликова, попут на примјер Џејмса Бонда. Шта ће се десити када ауторска права на приче Ијана Флеминга истекну?", пита адвокат Дојлове фондације Вилијам Зејски.

Пресуда чикашког судије могла би да утиче и на филмске студије да снимају филмове о Шерлоку Холмсу без дозвола, каже Пол Супник, адвокат специјализован за ауторска права у шоубизнису.

"То ће, у најмању руку, ослабити адуте Фондације у преговорима са неким од студија", објаснио је он.

Срж расправе је да ли лик може бити заштићен уговором о ауторским правима који ће се односити на сва дијела. Дојлова фондација тврди да закон то дозвољава ако је лик добро дефинисан а не дводимензионалан лик који се не мијења.

У пресуди против Фондације судија Рубен Кастиљо каже да се тај захтјев противи закону о ауторским правима. Тужба је поднијета у Чикагу јер се књижевни агент за Дојлову фондацију налази у Илионоју.

Нема сумње да су и Холмс и Вотсон комплексни ликови. Конан Дојл је написао четири романа о Шерлоку Холмсу и 56 прича у периоду од 1887. до 1927. године.

Клингер тврди да се све што треба да се зна о Холмсу и Вотсону налази у причама и романима објављеним прије 1923. То укључује њихову породичну прошлост, образовање, низ карактерних црта: Холмсово боемско понашање, навученост на кокаин, прескакање оброка, банду из Бејкер стрита, његов начин размишљања, маскирање, вјештине у хемији па чак и омиљено оружје.

"Све што би лаик помислио да је карактеристично за Холмса и Вотсона је у причама прије 1923", каже Клингер који је такође и адвокат и живи у Малибуу. У преосталих 10 прича, каже он, појављује се још неколико биографских биљешки укључујући и ту да је Вотсон имао и другу жену и играо рагби у младости.

Дојлова фондација међутим тврди да постоје и други значајни елементи у познијим причама укључујући промјену у динамици везе Холмса и Вотсона који од цимера и сарадника постају најближи пријатељи.

Стога, описивање Холмса и Вотсона само на основу радова прије 1923. био би умјетнички злочин и игнорисао би развој ликова, рекао је Зејски.

"То је есенција књижевности, како се људи мијењају кроз различита искуства", рекао је он. "А свијести праве књижевне ликове на картонске слике чији се дијелови могу уклонити чини књижевности медвјеђу услугу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана