Комад Нобеловац и ја гостовао у Бањалуци: Необичне љубави пишу ванвременске приче

Александра Маџар
Комад Нобеловац и ја гостовао у Бањалуци: Необичне љубави пишу ванвременске приче

Бањалука - Довољно је рећи Јелисавета Сека Саблић па да можете видјети нестрпљиве гледаоце како ишчекују да се ова велика глумца појави на сцени и чути грмљавину аплауза.

Баш тако је било и у суботу увече у Банском двору Културном центру, гдје је изведена представа М. Финемана "Нобеловац и ја" у режији Стефана Саблића. Било је много оних који су жељели да гледају Секу на сцени, а са њом је пред публиком глумачке креације дијелио глумац Бане Видаковић.

Они који нису имали мјесто да сједну, остали су да стоје, међу њима и младе дјевојке које желе да се упишу на глумачку академију. Послије представе стрпљиво су чекале Саблићеву да чују неки користан савјет како би дале свој максимум на пријемном испиту. Била је сусретљива и пријатна, а послије овација публике и аплауза без краја, кратко се одморила, па је утиске и емоције подијелила са новинарима.

- Публика је заиста била дивна. Увек сам задовољна када гостујем у Бањалуци. Много пута сам играла у вашем граду, ви имате однеговану публику и одличне представе - казала је она.

Комад "Нобеловац и ја" играли су тек десетак пута, а представа је рађена за један фестивал у Загребу, послије чега је услиједила турнеја по Хрватској и премијера у Београду.

Представа је животна, могућа и убједљива. Тако једноставно, а са дубоким порукама описани су тренуци у којима се људима учини да су у годинама када су са многим животним темама већ завршили, а које се поново открију, неким необичним сусретима са љубавима из младости.

- Ова представа у Београду нема никакво упориште, али ја је много волим и улогу коју тумачим убрајам у своје најдраже улоге - прича Сека.

Текст је, како каже, слојевит, одлично писан.

- Та жена Марсела има све у себи, препознајеш ту жену свуда на улици. Сви смо ми та Марсела, незадовољни свакодневицом, али очекујемо у тим посљедњим откуцајима сата живота да ће нам се десити нешто дивно. Онда, по ко зна који пут, опет налетиш на будалаштину, па ипак, пристанеш на оно "дај шта даш" - објаснила је глумица.

За све представе које је радила са сином Стефаном каже да су добре.

- Давних дана сам кренула од тога да њему помажем и једва сам га наговорила да улазимо у представе, јер ја сам добра глумица и повлачим добре глумце за собом, а сада имам толико дивних улога у његовим комадима - казала је Саблићева.

Гостовање овог комада организовали су Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци и Јеврејски културни центар "Арие Ливне".

Сарадња

Када је ријеч о пословној сарадњи мајке и сина, кроз смијех је рекла да са њом нико не може да се зеза.

- Имам толико искуства и радим оно што ја желим, али наравно слушам редитеља, тако радим и са сином, а и са било којим другим редитељем. Редитељ је доле, испред бине како би глумац успоставио везу сам са собом, јер не можемо ми са сцене да видимо оно што редитељ види из публике. Стефан размишља слично као ја, па се на прву разумемо - нагласила је Сека Саблић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана