Колонија Ракани чува интегритет слике

Приредила: Александра Маџар
Колонија Ракани чува интегритет слике

Нови Град - У ери чије је свакодневно окружење армагедонско - мачете, пуцњава и страх, овакав вид окупљања умјетника и дјела која настају, као и сама атмосфера дјелују као антибиотик на људску душу, омогућавају да живимо у посебном енергетском окружењу које ствара мир.

Надахнутим говором историчар умјетности Синиша Видаковић  отворио је изложбу слика са прошлогодишње Ликовне колоније "Ракани", која је била увод у овогодишње ликовно саборовање у градској галерији у Новом Граду.

Пред посјетиоцима се нашло 25 дјела Стојанке Ђорђић Николић, Бранка Јунгића, Оливере Шипке, Сање Ступар, Милоша Вујића, Сање Умићевић, Милована Чикића, Данијеле Колунџије, Далибора Рађеновића, Андреје Крнетић и Давора Мулалића.

Видаковић је подсјетио да Ликовна колонија "Ракани" траје неколико деценија, те да је у том периоду настало неколико стотина врхунских умјетничких дјела која спадају у категорију националног блага.

- Ова изложба покрива све теме којима се баве умјетници, од урбаног пејзажа до фигурације, знаковног сликарства, класичног пејзажа - додао је он.

Умјетници који су радили прошле године, објашњава Видаковић, дали су преглед савремених ликовних дешавања који у принципу иду ка оном тренду који Ликовна колонија "Ракани" гаји, то је очување интегритета слике.

Документарист галерије Мирјана Дрљача подсјетила је да је прошлогодишња Ликовна колонија одржана у знаку јубилеја, 30 година рада, и поводом тога биле су организоване четири изложбе у градовима Српске.

Ове године у раду Ликовне колоније "Ракани" учествује девет сликара Маја Шолак, Татјана Ратковић Боснић, Давор Грабовац, Свјетлана Лазић, Драгана Видиновић, Љубиша Пушац, Радослав Тадић, Сања Ступар и Мишко Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана