Колонија Плива 2015: Природа у загрљају умјетничке маште

Мирна Пијетловић
Колонија Плива 2015: Природа у загрљају умјетничке маште

Шипово - Природне љепоте околине Шипова, нестварно магичан извор ријеке Пливе и ове године ће инспирисати умјетнике, који ће доћи на Међународну умјетничку колонију "Плива 2015", која ће у селекцији и организацији академског сликара и вајара и академика Миливоја Унковића бити одржана од 25. јула до 2. августа.

Међународна умјетничка колонија се у континуитету одржава већ шесту годину, у еколошки чистом амбијенту комфорног архитектонског комплекса "Флај фишинг центра" на самим изворима ријеке Пливе код Шипова.

Према ријечима Миливоја Унковића, као и претходних година, четрнаест еминентних умјетника започеће свој десетодневни креативни боравак у суботу, 25. јула 2015. године, са свечаним отварањем у 20.30 часова, уз пригодан програм.

- Гости колоније су: Радован Крагуљ, Ранка Лучић-Јанковић, Катарина Ђорђевић, Олга Ђорђевић, Мирјана Ђошић, Оливера Вукотић, Весна Милуновић, Радмила Лиздек, Павел Поп, Милутин Копања, Драган Марковић, Миодраг Јеремић, Зоран Игњатовић - најавио је Унковић, који ће и сам узети учешће у стваралачком дијелу колоније.

Како је истакао овај умјетник, поред креативног и радног програма, умјетницима и гостима колоније "Плива 2015" биће организовани и други програмски садржаји.

- Тако ће сви заинтересовани у недјељу, 26. јула, моћи да уживају у пројекцијама филмова из умјетности од 21 час. У сриједу, 29. јула, правимо малу паузу да би умјетници посјетили Бањалуку, те обишли Музеј савремене умјетности РС, гдје је у току изложба "Београд Јована Бијелића", а у поподневним часовима биће организован рафтинг низ ријеку Врбас - истиче Унковић.

У четвртак, 30. јула, биће приређен концерт савремене музике у амфитеатру "Флај фишинг центра" на изворима ријеке Пливе, док у недјељу, 2. августа, затварају овогодишње дружење изложбом дјела насталих у колонији у атељеу и амфитеатру, уз концерт савремене музике са почетком у 20 часова.

Као и претходних година, колонија "Плива 2015" свој умјетнички концепт заснива на сензибилитету и ауторском печату еминентних гостију, што је, по мишљењу селектора колоније, најдрагоцјенији сегмент у структури умјетничког дјела. Тако настала дјела су најаутентичнији запис аутора, по чему их памтимо, уважавамо и цијенимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана