Коло српских сестара у Крушевцу постоји невјероватних 120 година

GS
Foto: KruševacGrad

Крушевљанке племенитог срца окупиле су се одмах послије оснивања Кола у Београду, давне 1903. године, са жељом да "помогну српској браћи у неослобођеним крајевима Србије"

Прва предсједница Кола била је учитељица Љубица Чаревић Јаковљевић, а седиште Кола било је у згради преко пута Куће Симића, коју им је даривао извесни гвожђарски трговац Ђорђе Маринковић 1908. године. Ту су и данас, наводе Новости.

"У време балканских ратова, Коло у Крушевцу има око 100, а по завршеном Првом светском рату - 196 чланица", наводи Славица Давидовић у споменару Кола српских сестара из 2007. године.

"Између два светска рата, многе чланице активне су и у новим хуманитарним друштвима 'Кнегиња Љубица' и 'Кнегиња Зорка', а њихови супрузи, угледни Крушевљани, основали су Друштво угурсуза, намћора и баксуза 'Добра нарав'".

Давидовић даље подсјећа да је Коло на врхунцу било у време председнице Наталије Браловић 1928. године, чији је супруг објешен као родољуб у касарни "Цар Лазар" 1916.

"Отворено је забавиште, ђачка трпеза за сиромашне и много других ствари", напомиње Давидовић.

"И поред забране окупатора чланице Кила радиле су током Другог светског рата, а друштво је престало са радом 1945. године, када је забрањено, а чланице биле проглашене за непријатеље народа и одузета им је сва имовина".

Коло српских сестара у Крушевцу обнавља свој рад 24. јула, 1992. године и од тада неуморно помаже страдалима у ратовима на простору бивше Југославије, расељеним и болесним лицима, обиљежава дане духовности и вјере, организује пригодне изложбе и бројне хуманитарне акције. Добитнице су многих признања.

У суботу славе велики јубилеј и поново су тамо гдје су најпотребније. Ликовну колонију и сусрет са пјесницима организују сутра од 10 до 16 сати у Дому за децу и омладину "Јефимија". Шта су све постигле и колико значе Крушевцу, моћи ће да се види на ретроспективној изложби фотографија и архивске грађе "Снага доброте" у Народном музеју, 25. октобра, од 19 сати, преноси Б92

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана