Колеге и пријатељи се опраштају од Бранка Цвејића

ГС
Колеге и пријатељи се опраштају од Бранка Цвејића

Породица, пријатељи и поштоваоци опраштају се од глумца Бранка Цвејића, дугогодишњег члана и бившег директора Југословенског драмског позоришта.

Југословенско драмско позориште емотивном поруком опростило се од Бранка Цвејића, као једног од најзначајнијих личности у богатој историји те куће. На даскама ЈДП-а одиграо је више од педесет улога, а позоришна публика ће га се сећати као Лорда Грахама из "Лепезе леди Виндермир", Петрунијела из "Дунда Мароја", Станковића из "Пучине".

Бранко Цвејић учествовао је и у оснивању Звездара театра. Ипак, памтићемо га највише по тв серијама, драмама, и филмовима - а снимио их је више од 40. Срца Југословена освојио је улогом Банета Бумбара у серији „Грлом у јагоде". Они млађи заволели су га као Листера из "Породичног блага", док га се многи сећају и по улогама у остварењима "Бела лађа", "Синђелићи", "Јагода у супермаркету", "Биће боље" и другим. Бранко Цвејић добитник је бројних домаћих и интернационалних награда и признања. Припадао је генерацији глумаца која је, крајем шездесетих година изменила изглед глумишта, направивши стилски преокрет.

У улози управника Југословенског драмског позоришта, куће у којој је провео свој цео радни век, Цвејић се трудио да га начини једним од водећих европских театара, што је потврђено и чланством у Европској позоришној конвенцији и позивом за чланство у најзначајнијој позоришној асоцијацији континента - Унији театара Европе. Бранко Цвејић, ликом и делом, оставља за собом особен и светао траг и трајан допринос српској култури, епохи и друштву.

Од сјајног глумца  опраштају се његове колеге глумци и пријатељи на друштвеним мрежама. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана