Кочићево перо свечано уручено Бориславу Чичовачком

СРНА
Кочићево перо свечано уручено Бориславу Чичовачком

Београд - Награда "Кочићево перо" за прољеће 2014. године данас је у Београду свечано уручена Бориславу Чичовачком за књигу "Расковник", за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.


Одлуку да награди ово издање београдске издавачке куће "Архипелаг" једногласно је донио жири у чијем су саставу књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Директор задужбине "Петар Кочић", књижевник Вуколић уручио је награду Чичовачком, истакавши да су на данашњи празник Благовијести лијепе вијести добили и аутор и сви читаоци његовог награђеног романа "Расковник".

"Започет као бајка, жРасковникж се наједном претвара у епистоларни роман, али се на крају његов ток поново враћа бајци, образујући прстен са драгоцјеним каменом љубави", рекао је Вуколић.

Према његовим ријечима, ово дјело је занимљиво, богато, пунозначно, писано са осјећањем и познавањем смјероказа који трајно воде према универзалним вриједностима људског постојања.

Уредник издавачке куће "Архипелаг" Гојко Божовић поручио је да ће "Расковник" отворити читаоцима многа врата, те да је аутор покушао да у књизи "оживи Балкан на Западу и Запад на Истоку".

Захваливши се за награду, аутор Чичовачки рекао је да је "Расковник", као израз његове љубави према свијету, људима и Богу, настајао три године.

"Мој живот је сирова грађа за овај роман. Сваки писац проживи све оно што и његови ликови проживљавају", поручио је Чичковачки.

Напомињући да је поносан што награда носи име великог писца Кочића, Чичовачки је оцијенио да, као што у вријеме Кочићевог стваралаштва није било добродошло оно што је он имао да каже, у сличном тренутку излази и његов роман.

"Ми у Србији смо комплетно свезани и затворени, треба наћи маказе да се отплетемо и спасимо", истакао је Чичовачки, додајући да "Србија из учмалости може изаћи само ако се отвори за друге и да себе другима".

Осим књижевног стваралаштва, Чичовачки пише и либрета за опере. Чичовачки живи у Холандији, гдје је објавио романе "У старини име му беше Хемус", "Црни кос, а по пољу божури", "Расковник" и "Растанак у четири призора", као и књигу приповједака "Недописане биографије".

Награду "Кочићево перо" традиционално додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд, а добитници ове награде су неки од најзначајнијих писаца са простора бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана