Кочићево перо Слободану Шнајдеру

Александра Маџар
Кочићево перо Слободану Шнајдеру

Бањалука/Београд - Награду "Кочићево перо" Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" ове јесени додијелила је књижевнику Слободану Шнајдеру за дјело "Доба мједи" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

- Посљедњи Шнајдеров роман "Доба мједи" потврђује давно изречену максиму да за писање није довољно само знање (оно је тек градиво), него треба посједовати ерудицију, машту, сензибилитет, дакле, везиво што ће дјелу дати пуноћу, богатство и упечатљивост умјетничке експресије - истакао је предсједник жирија, писац и књижевни критичар Никола Вуколић.

Поред Вуколића, чланови жирија били су Миљенко Јерговић и Младен Весковић, а њихова одлука је, како истичу, била једногласна.

- Као писац Шнајдер је показао значајну ширину интересовања, али и таленат да сва своја интересовања изрази умјетнички упечатљивом формом. Најувјерљивији је као драмски писац, али освједочио се и као романсијер широког епског регистра и посебног обасјања догађаја и психолошких посебности јунака - објаснио је Вуколић и додао да је "Доба мједи" сасвим необично књижевно дјело, чак и у данашњем времену, када се много тражи и експериментише.

- Роман је велика епска форма. Он обухвата читав живот, стварност и маштање, интелектуално и емоционално, лирско, епско и драмско, представља и, истакли су теоретичари, антиципацију будућег развоја цјелокупне књижевности - казао је Вуколић.

На први поглед "Доба мједи" подсјећа на моћни ток ријеке далеког изворишта, чији таласи носе све пред собом, ваљају дрвље и камење, односе вијекове и покољења, примајући непрестано нове дотоке, ширећи и продубљујући своје готово застрашујуће корито пред којим је човјек безначајна, једва видљива кап осуђена на узалудност и трагизам.

- Огромну материју, догађаје европске историје у посљедња два вијека Шнајдер је сажео и прегледно исказао приказујући историју - колективно дешавање као субјективни доживљај неколико генерација - истиче Вуколић и додаје да у овом дјелу могу уживати сви, учени књигољупци високих естетских критеријума, али и просјечни читаоци које ће привући топлина и хуманост, обавијештеност, али и занимљивост казивања.

- Има пуно разлога да се на попису савремених бестселера уцрта "Доба мједи" Слободана Шнајдера. Књига ће свакако потрајати - закључује он.

Уручење награде

Награда "Кочићево перо" биће свечано уручена у петак, 11. новембра, у 12 часова на централној бини сајма "Интерлибер" у Загребу (павиљон 6), а о лауреату ће говорити чланови жирија.

Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" већ другу деценију излаже на Међународном сајму "Интерлибер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана