“Кочићево перо” додијељено Алмиру Башовићу

Срна
“Кочићево перо” додијељено Алмиру Башовићу

БАЊАЛУКА - Овогодишња награда “Кочићево перо” за прољеће и љето додијељена је књижевнику Алмиру Башовићу за књигу “Четири и по драме”, саопштено је из Задужбине Петар Кочић Бањалука-Београд.

Задужбина Петар Кочић Бањалука-Београд додјељује награду “Кочићево перо” за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти мисли и ријечи великог српског књижевника Петра Кочића.

Награду за ову књигу, у издању издавачке куће “Конектум” из Сарајева, додијелио је жири који су чинили књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Предсједник жирија Вуколић рекао је да је у овој књизи сакупљен драмски опус писца, драматурга, теоретичара и есејисте Башовића.

“Књигу отварају 'Привиђења из сребреног вијека', Башовићев награђивани те по регионалним и европским театрима извођени комад, чија је радња осмишљена као болна потрага за несталим мужем и сином”, наводи Вуколић.

Он је нагласио да је Башовиће један од малобројних овдашњих писаца који посједују не само ону моралну одговорност према најдубљим друштвеним траумама пониклим на тлу кошмарне историје балканских народа, него и ону чисто умјетничку.

“О томе свједочи и његова потреба да у својим драмама стално успоставља контакт са великим традицијама европске драме и позоришта”, рекао је Вуколић.

У саопштењу се наводи да је, захваљујући проницљивости и списатељском занату те способности да избјегне замке, баналност и пронађе увијек нове путеве, Башовић на најљепши начин потврдио свој углед у књижевности и тиме заслужио овогодишње “Кочићево перо за прољеће и љето 2020”.

Награда “Кочићево перо” за прољеће и љето биће свечано уручена почетком августа у Музеју књижевности у Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана