"Кочићево огњиште" чува идеје и идеале славног писца

Срна
"Кочићево огњиште" чува идеје и идеале славног писца

БАЊАЛУКА - У обновљеној родној кући Петра Кочића у Стричићима код Бањалуке данас је у оквиру обиљежавања "Кочићевог збора" отворена изложба која приказује живот и дјело овог писца.

Аутор изложбе Владимир Ђукановић рекао је да изложба садржи фотографије Петра Кочића и његових књижевних јунака Лује, Тубе, Давида Штрпца, те сачуване рукописе његових дјела "Мргуд", "Суданија", "О Босни" и "За сељака".

Ђукановић је истакао да је циљ прикупљања предмета формирање Збирке "Кочићево огњиште", која би приказала живот на Змијању крајем 19. и почетком 20. вијека.

- Кочићево огњиште је смјештено на 4.000 метара квадратних, на којима се налази шест објеката, и то родна кућа Петра Кочића, дводијелна динарска планинска кућа брвнара, зградица, мљечар и два помоћна објекта - рекао је Ђукановић.

Он је додао да су, осим изложбе, приказане и комплетно уређене још двије куће на Кочићевом огњишту, које су ове године допуњене са 60 нових експоната.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је идеја управе града да кроз организацију "Кочићевог збора" и формирање Збирке "Кочићево огњиште" сачува идеје и идеале о којима је писао и за које се борио Кочић.

- "Кочићево огњиште" на аутентичан начин приказује живот и дјело овог писца, те ћемо и у наредном периоду настојати да га допунимо, настојећи да ови простори живе – казао је он.

Отварању изложбе присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, те директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

Амиџић ће је у Стричићима, након отварања изложбе, посјетио обновљено подручно одјељење Основне школе "Петар Кочић".

У оквиру манифестације "Кочићев збор" предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар просвјете и културе РС Наталија Тривић положили су данас вијенце на споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима.

У име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, вијенац је положио Радован Ковачевић, затим предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, као и замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

Чубриловић је истакао да је вријеме које је Петар Кочић вјерно описао у својим књижевним дјелима вриједно пажње и данас, када се српски народ у БиХ бори за своје постојање и очување традиције, обичаја и језика.
Чубриловић је истакао да то указује да није било довољно ни 100 година да прође, а да то постане нешто што се подразумијева.
-"Кочићев збор", због генерација које долазе, треба да остане традиција и да заузима значајан простор у српском народу –изјавио је Чубриловић.
Он је напоменуо да Кочић није само књижевник, него и човјек који је имао визију како би требао да изгледа слободарски дух и слобода његовог народа на простору на којем живи.
Наталија Тривић навела је да, иако је ове године организован у мањем формату, "Кочићев збор" показује да, упркос непланираним и неочекиваним ситуацијама, ова манифестација остаје жива и буди дух Петра Кочића.

- Циљ нам је да његујемо наше књижевне великане, те смо недавно отворили обновљену родну кућу Бранка Ћопића у Хашанима. Сљедећа ће бити Јована Дучића, а план нам је да направимо културну руту кроз Републику Српску и омогућимо да школарци на јединствен начин сазнају гдје су и како живјели наши великани чија дјела читају - рекла је Тривићева.

Ковачевић не нагласио да нико никада љепше и једноставније није описао идеал слободе као "крајишки Његош" - Петар Кочић, цитирајући његове ријечи: "Све је без тебе ништа, а ништа је без тебе све".
- За тај идеал слободе су и ови људи дали своје животе и Република Српска никада неће заборавити њихову жртву. Идеал слободе о којем је Кочић писао био је уједно и његова животна мисија, а на том задатку су и данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и други људи који воде Републику Српску - навео је Ковачевић.

У Бањалуци је 24. августа изложбом фотографија великог српског књижевника Петра Кочића и његове породице под називом "Ружа у мећави", аутора Зорана Пејашиновића, отворен 55. "Кочићев збор", који ће, због тренутне епидемиолошке ситуације, бити одржан у мањем формату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана