Кочићево дјело језичка ризница

Снежана Тасић
Кочићево дјело језичка ризница

Приједор - Љепота народног говора у дјелима великана српске књижевности Петра Кочића не престаје да надахњује нове генерације стваралаца.

У години када се обиљежава вијек од смрти овог писца и народног трибуна и приједорски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" дао је свој допринос значајном јубилеју. Објавили су нови број часописа за образовање, културу и умјетност "Катедра" и посветили га управо Кочићу. 

Предсједник приједорске "Просвјете" и уредник часописа Бранислав Кецман је истакао да је ово издање са правом посвећено славном писцу који је српски народ задужио несебичном борбом за језик и писмо.

- Представили смо Петра Кочића, који је много урадио не само на пољу књижевности, већ се и борио за традицију и народне обичаје. Кроз своје приче и записе често је слао сатиричне опомене - рекао је Кецман на промоцији часописа која је одржана у петак увече у приједорској Галерији '96.

Организован је и округли сто на којем су говорили књижевници, историчари и професори књижевности.

Књижевник Миленко Стојичић је истакао да у "Катедри" има занимљивих прича које су га изненадиле новим поимањем, вредновањем и тумачењем Кочићевог лика и дјела.

- Изашли смо из канона који трошимо већ стотину година. Од тада се није много промијенило - исти је јазавац, иста позорница - сматра Стојичић.

Професор историје Јово Зорић наглашава да је Кочић свој рад посветио борби српског народа за уједињење.

Нови број "Катедре" обухвата седамдесетак стручних радова о Петру Кочићу, а претходна два издања овог часописа била су посвећена Петру Петровићу Његошу и Бранку Ћопићу.

Подсјећање

Петар Кочић у својим прозним и драмским дјелима реалистички и сатирично приказује стање у друштву описујући негативне друштвене посљедице аустроугарске власти, вјерно преносећи живописни народни говор. Његово најзначајније дјело је драма "Јазавац пред судом" (1904), која је доживјела бројна извођења у позориштима. У Кочићевом стваралачком опусу истичу се и политичка сатира "Суданија" и збирке приповједака "С планине и испод планине" и "Јауци са Змијања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана