Кочићева ријеч временом све снажнија

Снежана Тасић
Кочићева ријеч временом све снажнија

Приједор - Поводом обиљежавања стогодишњице смрти Петра Кочића у градској читаоници у Приједору одржана је трибина "Козара Кочићу".

О животу и дјелу Петра Кочића говорио је професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља, који је у уторак увече нагласио да тема о којој је желио да говори, када је у питању Кочић, носи наслов "Слободно мислити".

- У првом плану је актуелност Кочићеве слободарске дјелатности која је, чини се, данас никад актуелнија и која је поново вратила Кочића у жижу, не само као писца, него и као политичког борца и трибуна, националног мислиоца и националног идеолога - рекао је Певуља.

Он је додао да је, по њему, кључна идеја која прожима његово дјело идеја слободе, служења и борбе за слободу, као и жртвовања за слободу.

- Кочић је један од ријетких који је своју егзистенцију и живот жртвовао за слободу. Када је у питању његово књижевно стваралаштво, видимо да и већина његових ликова живи за слободу - нагласио је Певуља.

Трибина је одржана у склопу 44. књижевних сусрета на Козари, а организатори су били Организациони одбор сусрета и Народна библиотека "Ћирило и Методије" из Приједора.

Књижевни сусрети се настављају вечерас у Галерији '96 када ће од 19 часова бити одржано књижевно вече и представљање пјесника Завичајног круга, а наступиће Дајана Балабан (Козарска Дубица), Синиша Тешановић (Костајница), Бранка Ковачевић (Лакташи), Кристина Плавшић (Нови Град), Берислав Благојевић (Бањалука) и Сузана Ступар (Приједор).

У музичком дијелу програма учествују Драган Маринковић и "Мануш свинг" гитарски џез дуо из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана