Кочићева награда за књижевност додијељена Ненаду Грујичићу: Дјелима спојио Крајину и Војводину

Миланка Митрић
Кочићева награда за књижевност додијељена Ненаду Грујичићу: Дјелима спојио Крајину и Војводину

БАЊАЛУКА - Књижевник Ненад Грујичић овогодишњи је добитник Кочићеве награде за књижевност, према одлуци стручног жирија 55. “Кочићевог збора”.

Након детаљног разматрања приједлога достављених Кочићевом одбору писменим путем, жири у саставу Ранко Рисојевић, Берислав Благојевић и Златко Јурић једногласно је одлучио да Грујичић добије ово признање за укупно књижевно дјело.

Према мишљењу жирија, дјело Ненада Грујичића обимно је, разноврсно и на високом естетском нивоу, а о томе су свједочили и записивали бројни књижевни критичари.

- Наглашавали су животност готово сваке Грујичићеве збирке пјесама, у којима се укрштају језички наноси дјетињства и Крајине са српским говорима Војводине. У темељима језичког памћења Ненада Грујића су родитељи, њихов живот, њихови сложени односи, али и њихова околина, оно што се наталожи у младој души која ће касније све то претворити у стихове. Слично је и са просторима Војводине, о којима је написао изузетну књигу “Шајкашки сонети”. Грујичић изузетно вјешто користи све пјесничке форме, од слободног стиха до строгог сонета, које је у више наврата сплео у вијенце каквих је мало у српској поезији - наводи жири.

Како су нагласили, својим начином стварања и осјећајем за језик Грујичић такође вјешто спаја и повезује два простора.

- Тај његов осјећај за језик повезује два простора, крајишки, кочићевски, и војвођански, Бранка Радичевића, коме је Грујичић посветио више својих драгоцјених радова. У тешким временима српског егзодуса из Крајине, Грујичић је написао неколико пјесама потресне, кочићевске снаге - додаје жири.

Грујичић је рођен 1954. године у Панчеву, али је након неколико породичних сеоба одрастао у Гомјеници покрај Приједора, гдје је завршио гимназију. Након тога вратио се у Војводину, гдје је завршио Филозофски факултет и гдје живи и ради и данас. Прво дјело “Матерњи језик” објавио је 1978. године, а до данас је објавио неколико књига поезије, огледа, есеја, критика и полемика, затим књига прозе, један роман, двије драме и веома запажене антологије српске поезије, те антологију српског народног крајишког блага ојкача “Пјевај, ори, прозоре отвори” са пратећим студиозним предговором. О томе је снимио неколико документарних емисија. Жири је посебно истакао значај његовог рада као директора “Бранковог кола”, у оквиру чијих издања су заступљена дјела младих пјесника из Републике Српске и Србије.

- Ненад Грујичић за своје стваралаштво добио је до сада вриједне награде, међу којима ће, свакако, и ова, нова, Кочићева, скретати пажњу на његово укупно стваралаштво којим је обогатио нашу књижевност. Књижевно дјело Ненада Грујичића је у сваком погледу на трагу онога најбољег у српској књижевности, од Петра Кочића до данас - наводи жири.

“Кочићев збор” требало би да буде одржан од 24. до 30. августа.

 “Змијањче”

На конкурс за награду “Змијањче” ове године пристигло је око стотину радова, а жири ове награде изабрао је најбоље саставе и пјесме на тему “Истина, љубав, отаџбина”. Чланови жирија Јелена Глишић, Боро Капетановић и Ранко Павловић, од десет издвојених радова, одлучили су да награда “Змијањче” припадне ученици ВИ2 разреда Основне школе “Георги Стојков Раковски” из Бањалуке Јани Бркић за пјесму “Змијањски вез”.

- Пјесму карактеришу праве књижевне вриједности. Ритам, метрика, неистрошена рима, лирски интонирана прича - то су само неке карактеристике које овај литерарни рад издвајају од осталих - наводи жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана