“Кочићев дан”: Сјећање на српског трибуна

Агенције, Фото: РТРС
“Кочићев дан”: Сјећање на српског трибуна

Београд - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и министар културе Србије Братислав Петковић положили су данас вијенце на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду и испред споменика великом српском писцу у Чубурском парку, преносе агенције.

У “Кочићевом дану” у Београду, који се традиционално организује у оквиру “Кочићевог збора”, цвијеће на гроб и споменик великог писца положили су и представници Завичајног друштва “Змијање” и удружења књижевника Србије и Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија у бесједи на гробу великог српског писца истакао је да је Кочићево дјело посебно актуелно данас уочи обиљежавања 100 година од Сарајевског атентата, “када морамо да бранимо Кочићевске позиције као с краја претпрошлог на прошли вијек”.

- Настојања Владе Републике Српске заједно са Владом Србије иду у истом смјеру - како одбранити позиције српског народа у политичком смислу, а то се најбоље може постићи ако имамо пред собом културу - рекао је Мутабџија.

Министар културе Србије Братислав Петковић је, подсјећајући да се ове године навршава 97 година од смрти Петра Кочића, истакао да је иза њега остало дјело које није монументално по обиму, али је по снази и значају незаобилазно у историји српске књижевности.

Петковић је оцијенио да су и ратови деведесетих година прошлог вијека на најтрагичнији могући начин потврдили универзалност Кочићевог дјела које се заснива на трагично-комичној визији свијета.

Двојица министара положили су цвијеће и на споменик Петру Кочићу у Чубурском парку, гдје је приређен књижевни програм у којем је учествовао и глумац Тихомир Станић, а осим писаца из Србије и Републике Српске, присуствовали су и потомци Петра Кочића - Весна Милишић са сином Стефаном.

У Делегацији из Републике Српске били су и директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић, замјеник предсједника Завичајног друштва “Змијање” Миленко Шарић, те пјесници Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић-Николић и Предраг Бјелошевић из Бањалуке.

У оквиру манифестације “Змијање у Београду, Српска у Србији”, вечерас ће у 20.00 часова у Удружењу књижевника Србије у Београду бити одржано пјесничко вече у којем ће, осим пјесника из Бањалуке, учествовати пјесници Елка Њаголова и Анџела Димчева из Бугарске и пјесници из Београда Милица Јефтимијевић-Лилић и Милко Грбовић.

Петар Кочић, српски писац и политичар, рођен је у Стричићима код Бањалуке 29. јуна 1877, а умро у Београду 27. августа 1916. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана