Кочић уткан у душу сваког Србина

Илијана Божић
Кочић уткан у душу сваког Србина

БАЊАЛУКА - “Буди радан и вриједан члан отаџбине, једном ријечју буди оно што треба да будеш: частан човјек”, ријечи су српског књижевника и народног трибуна Петра Кочића, а њему у част у петак су положени вијенци на споменик у парку “Петар Кочић” у Бањалуци те уручена књижевна награда “Змијањче”, чиме је и отворен 58. “Кочићев збор”.

Петар Кочић оставио је дубок траг у српској књижевности. Гладан и бос Кочић није одустајао од писања, али није одустајао ни од својих Крајишника и свог народа. Његове приповијетке показују колико је његов дух био проницљив, а стил спонтан и савршен. Био је писац који се држао извора са којег је потекао, који је на том извору црпио своју снагу, из њега стварао јунаке и писао питким језиком. У своја дјела уткао је јауке свог змијањског краја, али и свог српског народа.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је да ће током ових дана бити уприличен богат програм, који је организован на три локације и то у Бањалуци, Стричићима и Београду.

- Ово је 58 љето како једнаким жаром и интензитетом славимо Кочића, баш као и првог дана када је све то почело. Петар Кочић је у потпуности уткан у душу сваког Србина, у душу сваког Крајишника и сваког оног човјека који је препознао идентитет нашег народа. Кочић је и данас једнако актуелан баш као и првог дана, али и сваког наредног дана у будућности. Он је безвременски, присутан и наш - поручио је Станивуковић.

Додао је да је изузетно важно нагласити да је град успио да врати “Кочића” тамо гдје припада, односно манастиру Гомионица, који је његов духовни светионик.

- Управо тамо смо нашем књижевнику и трибуну изградили бисту. Све то је јасан показатељ да суштина Петра Кочића није да знамо његов датум рођења или смрт, шта је он написао. Суштина је да нас он опомиње, зове на слободу и храброст, позива нас да се боримо за истину, слободу и отаџбину и надахњује да савладамо све изазове који су пред нама - казао је Станивуковић.

Добитница овогодишње награде “Змијањче” Кристина Лопатић из Пала поручила је да јој много значи ова награда.

- Веома сам поносна на ову награду, јер знам колико је она вриједна и чије име носи. Моје дјело, пјесма за коју сам награђена зове се “Чувајмо Републику Српску” и као што и сам наслов говори, ми треба да чувамо нашу отаџбину баш као што је и Кочић то радио - поручила је Лопатић.

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Жељка Стојичић нагласила је да је ова манифестација од великог значаја за цијелу Републику Српску.

- Дјело и лик Петра Кочића саставни су дио образовног система цијеле Српске и система умјетности те је управо због тога наша обавеза да његов лик и дјело чувамо. Пјесници и књижевници кроз своје изражавање треба да приближе свима нама Кочића, не само као књижевника и пјесника, него и као народног трибуна, борца за правду и слободу ријечи и мисли - поручила је Стојичићева.

На отварању “Кочићевог збора” на споменик Петру Кочићу вијенце су положили министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, генерални конзул Србије Милош Вујић и потпредсједник Народне скупштине РС Ања Љубојевић. У Кочићеву част пјесме су казивали пјесници Данијел Гатарић, Војин Тривуновић и Радмило Радовановић.

Изложба

Изложба “Култура на фронту - култура у периоду 1992-1995. године” ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешевић Стојановић отворена је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Ова поставка отворена је у оквиру програма 58. “Кочићевог збора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана