Кочић главни лик бурне епохе

А. Г.
Кочић главни лик бурне епохе

Бањалука - "Петар Кочић и његово доба" назив је прве књиге о великану српске књижевности, која је објављена 1934, а сада је доживјела репринт издање захваљујући Задужбини "Петар Кочић Бања Лука - Београд".

Дјело Бранка Чубриловића нашло се пред читаоцима у новом руху управо у години када се обиљежава стотину година од смрти славног писца.

- Жељели смо да скренемо пажњу на све књиге у којима је Кочић главни јунак. Већином је ријеч о дјелима која су се први пут нашла у штампи прије неколико деценија и више их нема у нашим библиотекама - каже проф. др Душко Певуља, који је заједно са књижевником Николом Вуколићем приредио и уредио ову књигу.

Само једно поглавље под насловом "Пламени језици" посвећено је Кочићу као књижевном ствараоцу.

- Интересантно да је Чубриловићева књига и до данас остала најбоља политичка биографија Петра Кочића. Када је послије Другог свјетског рата писано о његовој политичком ангажману, увијек је смјештан у окриље владајуће идеологије - примјећује Певуља.

Књижевну умјешност приповједача са Змијања Бранко Чубриловић прије свега види у реалистичкој заснованости његових главних јунака.

- Кочић књижевник је углавном портретиста, његови типови одраз су стварног и личног живота. Они су већином из Кочићеве планине или Подпланине, околине манастира Гомионице - пише Чубриловић.

Певуља истиче да ово дјело доноси цјеловит политички лик Петра Кочића.

- Нисмо хтјели да бацимо само сноп свјетлости на Кочића него и да скинемо заборав и са Бранка Чубриловића, зато што је он данас готово потпуно заборављена личност, а био је занимљив свједок своје епохе, бурних, драматичних догађаја у којима је учествовао - рекао је Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана