Ко је Хусеин Алијевић Хуса, филмски Џеј и лице које воли камера

Г.С.
Ко је Хусеин Алијевић Хуса, филмски Џеј и лице које воли камера

И прије него је филм „Недеља" имао премијеру и ушао у биоскопе, само на основу неколико сцена трејлера појавио се општи консензус дежурних критичара и коментатора са интернета, при којем је Хусеин Алијевић Хуса за улогу Џеја Рамадановског прави погодак.

Хусе се сјећамо као клинца из деведесетих који је плесао и пјевао у денс поп групи „Beat Street ". Група је настала 1992, а три године касније су избацили први албум на ком се нашла и вероватно њихова најпознатија пjесма „Опсесија".

У мрачним деведесетим бенд је испратио тренд euro-dance стила, са лаганим кокетирањем са хип хопом али и турбо фолком. Групу је под своје крило узела Драгана Мирковић, с којом су имали дует али и којој су постали плесна група.

Након бомбардовања 1999. бенд престаје да ради у својој класичној поставци. Настављају још пар година, само са женским вокалима, док се Алијевић повукао из бенда и пробао је са соло каријером у којој се окренуо нешто тврђим народњацима.

Хусино име се ипак везивало за рад деведесетих, тако да је већ неко вријеме био у оној групи познатих који би се нашли у одјељку „гдје су и шта раде", повучен из јавног живота, кад је одјекнула вијест да ће управо он имати главну улогу у биографском филму о Џеју.

Како је Хусеин Алијевић Хуса постао Џеј Рамадановски

Како су причали већ аутори, у неким првим верзијама сценарија су пробали са неким другим, познатијим домаћим глумцима, али тек са доласком Хусе на кастинг како је рекао редитељ Немања Ћеранић, „упала им је кашика у мед".

Поред тога што се Хуса одлично уклопио у екипу и на пробним снимањима, открио им је да сам почетак каријере га везује за Рамадановског, јер је Beat Street наступао на бини 1992. као плесна група покојног пjевача, и то на његово инсистирање.

С обзиром да глуми Џеја у периоду његове младости, Хуса је смршао преко 20 килограма за потребе улоге, а како је и сам више пута нагласио, помогло му је што је пjевача познавао, и што је осjећао дуг према њему, јер га је управо Џеј ставио у вријеме његове највеће славе на бину поред себе.

Алијевића воли камера, иако није глумац, у филму „Недеља" је својој благом и ненаметљивом појавом ефектан у причи која је колико о пјевачу, толико и о Дорћолу осамдесетих, његовим улицама, али и пријатељству Рома и бијелих људи у једној непретенциозној антирасистичкој причи.

Ако овај филм успије на благајнама, у шта готово да не сумњамо, филм „Недеља" неће бити наш посљедњи сусрет са Хусеином Алијевићем Хусом на биоскопском платну, преноси danas.rs

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана