Књижевно вече поводом сарадње са Матицом српском

СРНА
Књижевно вече поводом сарадње са Матицом српском

ЛОПАРЕ- У Центру за културу у Лопарама вечерас је одржано књижевно вече на којем су се представили генерални секретар Матице српске Милан Мицић и управник Српског народног позоришта у Новом Саду Зоран Ђерић. Књижевно вече одржано је у оквиру обиљежавања Дана Републике Српске, 9. маја, а Мицић и Ђерић су овом приликом публици читали своју поезију.

Ђерић је читао пјесме из своје књиге "Азбучна молитва", објављеној у Српској књижевној задрузи у Београду крајем прошле године. Он је навео да пјесме проучавају много тога што је њему важно - завичај, индивидуалност.

"То су пјесме настале у традицији од Средњег вијека наовамо и баве се темама које су личне и његују један византијски стил са савременом тематиком", појаснио је Ђерић.

Према његовим ријечима, таква поезија је примјерена промоцији Матице српске због тога што она, као институција, ускоро пуни 200 година и наставља стару традицију, а истовремено најављује нову.

Мицић је представио своје пјесме, те најавио да ће у оквиру сарадње Матице српске и општине Лопаре ова културна институција имати програме током манифестације "Дани дијаспоре".

Он је рекао да ће на јесен у Матици представити културну мапу мајевичког краја. Књижевно вече уприличено је након потписивања протокола о сарадњи Матице српске и општине Лопаре. Мицић и Ђерић данас су били на састанку са начелником Лопара Радом Савићем, а потом су заједно обишли стару школу у Прибоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана