Књижевно вече посвећено Иви Андрићу

Срна
Књижевно вече посвећено Иви Андрићу

Вишеград - У вишеградском Дому културе вечерас је одржано књижевно вече, поводом 40 година од смрти добитника Нобелове награде Иве Андрића.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је да се Андрићу на овај начин одаје почаст као књижевнику и нобеловцу.

О животу и дјелу књижевника говорила је професор српског језика и књижевности из Вишеграда Дијана Инђић Милошевић, која је истакла да су Андрић и његово дјело нераздвојиви, те да се о његовом имену и дјелу данас отимају двије државе, а трећа га се помало одриче.

"Андрић је био усамљеник којем је најугледнија књижевна награда била само штит од усамљености и наше балканске зависти. Андрић је данас потребнији него прије 40 година, јер он представља најчистији, најузвишенији и најмање споран заједнички именилац свих мислећих и писмених људи који пишу и говоре нашим језиком", закључује Милошевићева.

У другом дијелу књижевне вечери промовисана је књига вишеградског пјесника Вукашина Трипковића "Шесто чуло". Рецензент Данка Митровић истакла је да је аутор своје стваралаштво подијелио у двије цјелине, а то су пјесме о животињама и људима.

Своје стихове на књижевној вечери говорили су чланови Друштва љубитеља писане ријечи "Мост" Саво Шкобић, Славко Хелета, Бранка Чарапић, Славица Гарић, Ранка Кузман, Спаса Куљић и Данијела Жужа.

У програму су учествовали и рецитатори Народне библиотеке "Иво Андрић", рецитатори истоимене Средње школе и рецитатори Драмског студија Дома културе Вишеград.

Организатор књижевне вечери је Дом културе Вишеград у сарадњи са Народном библиотеком "Иво Андрић", Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета" и Друштвом љубитеља писане ријечи "Мост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана