Књижевнику Ненаду Шапоњи уручена награда "Кочићево перо" у Београду

Танјуг
Књижевнику Ненаду Шапоњи уручена награда "Кочићево перо" у Београду

БЕОГРАД- Свечано уручење књижевне награде "Кочићево перо" писцу Ненаду Шапоњи за књигу поезије "Психологија гравитације" одржано је данас у Вуковој задужбини у Београду, у организацији Задужбине Петар Кочић Бањалука – Београд.

Према одлуци стручног жирија за књижевну награду "Кочићево перо" за лето 2023 године, добитник је књижевник, уредник, издавач и љекар Ненад Шапоња за збирку пјесама "Психологија гравитације" у издању куће „Прометеј“ из Новог Сада.

"Слобода је можда најважнија у мојој наградјеној збирци, слобода коју освајамо као народ кроз векове, нашу историју, што нас доводи до савременог тренутка. Захвалан сам жирију што је препознао квалитет књиге песама и што негује ту "ватру" Петра Кочића", истакао је лауреат Шапоња.

Награда се додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданости лепоте мисли великог Петра Кочића, аутора антологијске драме "Јазавац пред судом" и многих приповједака као "Мрачајски прото".

Жири је радио у саставу - Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић. 

Шапоња је нагласио да његова најновија збирка, објављена прије више од два мјесеца, има 33 пјесме и неке од њих је данас прочитао.

"Мој пријатељ и колега Никола Вуколић као председник жирија награде "Кочићево перо" покушава увек да осветли оно што је вредно. Награда увелико има велику препознатљивост и значај. Ево нова збирка већ има велику пажњу чим се објавила вест о награди, постоји потражња. И Вуколић је био пре 20 година уредник једне моје збирке, а уредник моје прве књиге био је Давид Албахари", закључио је Ненад Шапоња, наградјивани пјесник, писац, есејиста, драмски аутор.

"Ненад Шапоња је у нашој актуелности један од најзначајнијих песника у региону, али је значајан чинилац и једног ширег песничког поднебља. Он је један од оних малобројних српских песника који су свестрано образовани", стоји у саопштењу жирија које је прочитао предсједник жирија, писац Никола Вуколић.

Он је подсјетио на прву пјесничку збирку Ненада Шапоње -  „Ђаконда“ (1990) и тражио паралелу до најновије пјесничке збирке "Психологија гравитације" (2023), која се тренутно налази у фокусу интересовања жирија. 

Вуколић истиче да је збирка креирана из три циклуса: "Слатка тишина", "Забуна препознавања" и "Поверење у одело тела" и наведено је да се у овој збирци Шапоња држи постмодернистичке поетике. 

Циклус "Забуна препознавања", могао се звати и "Забуна постојања" или "Тежина постојања". 

Како наводи Вуколић, у овом циклусу је у средишту значења постојање лирског субјекта као да би радо да се измири са дететом у себи, али оно му измиче и остаје "забуна препознавања".

У трећем циклусу "Поверење у одело тела", Шапоња кроз своје стихове провлачи човека који се нашао у парадоксу стварности. 

Вуколић сматра да је Шапоња један од оних ретких аутора чије свако ново дело стручна јавност и читаоци увек са великом дозом радозналости очекују.

"Ненад Шапоња је још једном на себи својствен начин доказао снагу и импресивност свог лирског израза. Целокупним књижевним радом он је обележио протекли период у српској књижевности. Сам наслов књиге "Психологија гравитације" је у директној вези са прихваћеним термином који је употребио Иво Андрић. Ово његово дело је остварење остварења", сматра Вуколић и додаје да захаљујући различитости свог образовања, полази му за руком да својим лирским језиком споји неспојиво, што значајно богати и унапређује могућности српског језика.

"Његов поетски израз је спој интелектуалног промишљања и лирског сензибилитета, који мислећи осећа човека у свим његовим поларитетима. Зато му са правом и припада "Кочићево перо" за лето 2023. године", закључио је Никола Вуколић као председник жирија за награду.

Награђивани књижевник Владимир Пиштало је званично уручио награду Ненаду Шапоњи уз кратак коментар - "Драги песниче, твоја песничко-филозофска књига је то заслужила".

Предраг Јашовић је оцијенио да је Шапоња - "ренесансно образован човек, улази из интелектуализма, али тако да поезији не одузима поетичност, већ интелект чини лиричност", што му је било интересантно, и додао да му је посебно "занимљив запажен моменат слободе" у награђеној збирци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана