Књижевник Вања Булић за Глас Српске: Гага, Мома и Преле највећи шмекери

Мирна Пијетловић
Књижевник Вања Булић за Глас Српске: Гага, Мома и Преле највећи шмекери

У књизи "Шмекери" се налазе 43 личности, међу њима и они који нису више међу живима - Драган Николић, Преле, Мома Капор, Тирке, Бата Живојиновић и, једини политичар међу шмекерима - Зоран Ђинђић.

Овим ријечима писац Вања Булић из Београда почиње разговор за "Глас Српске", у којем смо се дотакли његових хит књига које су изашле протеклих мјесеци за двије угледне издавачке куће -"Вукотић медију" и "Лагуну".

- Пошто је Ђинђић ишао у моју гимназију, у књизи има анегдота која прича о томе када се први пут појављује у јавности. Када Зорана Славнића питате да исприча неку анегдоту, он вам каже: "Цео мој живот је анегдота", а Шекуларац закључује: "Штета што сам имао овако луду главу на тако паметним ногама" - открива неколико детаља из књиге Булић.

* ГЛАС: Недавно сте се дружили са читаоцима на Београдском сајму књига и разговарали о књизи "Шмекери" у издању "Вукотић медије". Ко су, у ствари, шмекери?

БУЛИЋ: Књига "Шмекери" је настала на основу идеје Манојла Мања Вукотића, првог човека издавачке куће "Вукотић медија". Мањо је направио и списак шмекера, па смо тај списак, када ми је понудио да напишем књигу, мало ревидирали. Прво, тешко је прецизно објаснити шта та реч значи, јер она постоји само у речнику жаргона, а настала је на основу немачке речи "шмекен", у слободном преводу - волети нешто слатко. Мушкарци и жене имају различито објашњење тог израза. За мушкарце су то урбани ликови, на неки начин легенде, а жене то отприлике овако објашњавају: "Шмекер је мушкарац чије очи одмах запазиш у пуној просторији других мушкараца".

* ГЛАС: Направили сте изузетно интересантну књигу са изузетним личностима. Да ли је неко оставио посебан утисак на Вас?

БУЛИЋ: То су сигурно Драган Николић, Мома Капор и Душан Прелевић, које сам лично познавао. Гага Николић је био шармер без премца, Мома духовита добричина која уме да слуша људе и заводи својим причама, а Преле је био фајтер са вишком асфалта у крви. Пред крај живота, када је остао без обе ноге, рекао је како се испунио његов сан да најзад има кола, мислећи на инвалидска колица. Такође је изјавио да за разлику од осталих људи који имају све у пару - руке, очи, ноге, он у пару једино има муда, а то је најважније. Интересантно је да свако од читалаца има међу шмекерима свог фаворита, али се нека имена понављају, што је доказ да сам успео да направим добар избор.

* ГЛАС: У издању "Лагуне" објављена је књига "Виза за небо", која доноси једну новинарску детективску причу. У какву авантуру се Ваш јунак овај пут упустио?

БУЛИЋ: У овој књизи сам писао све оно што не бих могао да објавим у новинама, а односи се на рад тајних полиција на подручју бивше Југославије и сарадњу криминалаца који су некада били сарадници државне безбедности. Како се у целу причу уклапа милешевски Бели анђео, откриће ипак читаоци. "Виза за небо" је била пета књига по продаји на минулом Сајму књига, а ја сам у октобру прославио сто хиљада продатих књига у "Лагуни" за шест година, колико сам у вези са овом кућом.

* ГЛАС: Јасно је да Вам не недостаје инспирације. Колико се ослањате на неке стварне догађаје, пишући трилере?

БУЛИЋ: Моје књиге су веза истинитих догађаја из раног средњег века и свакодневице. Решавајући тајне из прошлости, мој главни јунак решава тајне које нас данас притискају. Наравно, трилерски део је измишљен, али је инспирисан стварним догађајима, па је мото моје књиге "Око отока" био - "Све лажи у овој књизи су истините".

Представа ускоро у Српској

* ГЛАС: Представа "Ријалити обрачун" за коју сте писали текст, у којој једну од главних рола игра Иван Бекјарев, доживјела је премијерно извођење. Какво искуство за Вас је био рад на овом комаду?

БУЛИЋ: Комад је рађен у продукцији Уметничке радионице "Призор", за који сам написао текст. Претпремијера је била пре десетак дана у Београду, а комад су већ видели гледаоци у Крагујевцу, Крушевцу, Нишу… Играју Данина Јевтић (Роса из "Монтевидеа"), Игор Дамњановић (овогодишњи добитник награде на Филмским сусретима у Нишу) и Иван Бекјарев. Током представе гледаоци плачу, смеју се, прекидају глумце аплаузима, а на крају следе праве овације. Нисам претерао. Брзо ћете се уверити у то, јер већ имамо позиве за гостовања у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана