Књижевник Вања Булић: Детектив открива тајне средњег вијека

Мирна Пијетловић
Књижевник Вања Булић: Детектив открива тајне средњег вијека

Бањалука - Књижевник, новинар и сценариста Вања Булић посјетио је у сриједу увече Бањалуку, гдје је пред великим бројем својих читалаца и заинтересоване публике представио своје четири књиге у Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци.

У Бањалуку, како каже увијек радо дође, а овај пут дошао је на позив Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Јеврејски културни центар био је претијесан да прими све оне који су жељели да присуствују дружењу са Булићем, који је промовисао књиге "Јованово завештање", "Симеонов печат", "Досије Богородица" и "Теслина пошиљка".

- У све четири књиге појављује се исти јунак Новак Јовановић, новинар који се помало бави детективским послом и решава тајне раног средњег века, које су повезане са тајнама данашњег времена. Све оно што се догађа данас, може се наћи у ономе што смо некада проживели - истиче Булић и додаје да тај јунак на неки начин представља његов алтер его.

Осим главног јунака, новинара, тематика у ове четири књиге је потпуно различита. Тако, каже Булић, "Симеонов печат" говори о томе ко би могао, односно ко је желео да дође до крви Исуса Христа која се налази у Хиландару.

- Ту се плете прича о клонирању људи. Једне прилике питао сам стручњаке да ли је могуће клонирати људско биће из крви која је стара 2.000 година и он ми је рекао "Тренутно не, а врло ускоро да" - открива неколико детаља из ове књиге Булић.

У књизи "Јованово завештање" Булић се осврће на Мирослављево јеванђеље, као на једно од највреднијих добара и историји цивилизације.

- Повезао сам ту причу и Темпларе који су били на Светој Гори и у Хиландару, када су нестале прве корице Мирослављевог јеванђеља које никада нису нађене - каже Булић.

Како додаје, поставља се питања да ли се карта блага Темплара налазила управо на тим корицама. Управо ту причу истражује његов јунак.

Занимљива је и клетва која се вртјела око Мирослављевог јеванђеља, а говорила је да ко га изнесе из Хиландара, десиће му се страшне ствари, а знамо како каже, да је једна страна украдена и била у посједу династије Романов.

- Књига "Досије Богородица" говори о икони која је доста времена била у Острогу. Када се сазнало да се налази тамо, надлежни су дошли по њу и тада се сазнаје да са иконе недостаје велики плави сафир. И сада у књизи описује потрагу за њим - прича Булић.

Он додаје да се у тој књизи налази и једна паралелна прича о једном младом арапском принцу који је против свих облика тероризма, али сматра да може да нанесе бол хришћанима ако им узме нешто што им много значи.

- Иначе десна рука Јованова и икона Пресвета Богородица Филермоса су највредније хришћанске реликвије које се налазе на Цетињу - појашњава Вања Булић.

Након промоције, овај харизматични књижевник се дружио са својим читаоцима и потписивао им књиге.

"Теслина пошиљка"

- Књига "Теслина пошиљка" прича причу о срушеној Народној библиотеци у Београду. Свједоци смо да су сви подаци говорили да је тамо све изгорело. Међутим, Немци су изнели оно што је најважније, а то су пројекти Николе Тесле, о чему детаљно говори ова књига - наводи Вања Булић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана