Књижевник Шехан Карунатилака добитник "Букерове" награде

Б.П.
Књижевник Шехан Карунатилака добитник "Букерове" награде

ЛОНДОН- Књижевник Шехан Карунатилака из Шри Ланке добитник је овогодишње "Букерове" награде за роман " The Seven Moons of Maali Almeida".

Књига која му је донијела награду говори о фотографу током грађанског рата у Шри Ланки крајем осамдесетих, насиљу, звјерству и колонијалној историји. То је такође необична љубавна прича, романтична и платонска, али и готово комична мистерија. Карунатилака је катастрофу своје земље написао као причу о духовима из крајње специфичног разлога.

-Чинило да само мртви могу понудити уверљива објашњења трагедије у Шри Ланки, пошто живи очигледно нису имали појма-рекао је Карунатилака.

На почетку приче Мали Алмеида, шармантни фотограф аматер са склоношћу ка коцки и лијепим дјечацима, "буди се" мртав. Он се налази у загробном животу који је подједнако опасан и збуњујући као и живи свијет, ужурбаном и хаотичном царству које се ослања на мит и фолклор Шри Ланке, колико и на Дантеов пакао. Смрт даје енергију опуштеном Малију - његова потрага током једне недјеље или "седам мјесеци" је да открије како је умро, али и да упути свог дјечка и најбољег пријатеља Јакија до фотографија које је кришом направио, а које откривају прави ужас почињених злочина за вријеме грађанског рата.

Писац је рођен 1975. године у граду Гале, на југу Шри Ланке. Одрастао је у Коломбу, студирао на Новом Зеланду, а живео је и радио у Лондону, Амстердаму и Сингапуру. Прије објављивања свог првог романа "Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew" 2010. бавио се маркетингом, али и новинарством. Свирао је бас у рок бендовима у својој земљи.  Према писању BBC-а тренутно ради на још двије књиге за дјецу, збирци кратких прича и нада се да ће започети роман за који, како каже, "неćе бити потребно 10 година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана