Књижевник Ранко Павловић: Андрићеви јунаци живе међу нама

Александра Глишић
Књижевник Ранко Павловић: Андрићеви јунаци живе међу нама

Бањалука - Андрићеви литерарни јунаци тако увјерљиво су извајани да и данас пуним животом живе међу нама, а често их препознајемо и у људима рођеним вијековима послије живота оних које је Андрић оживио у својим приповијеткама, романима и записима.

Овим ријечима књижевник из Бањалуке Ранко Павловић дочекао је вијест да је добио награду за животно дјело коју му је додијелила Академија "Иво Андрић" из Београда.

Обиљежавајући 125 година од рођења српског нобеловца свечаношћу у Удружењу књижевника Србије, награде за животно дјело додијељене су и Јовану Зивлаку из Новог Сада и Светозару Влаховићу из Приштине.

Признање за најбољу књигу добили су отац Александар Средојевић за историографско дјело "Српски патријарх Димитрије Павловић", проф. др Милош Ђорђевић за студију "Нова књига о Андрићу", Небојша Јеврић и Милош Јанковић за роман "Авељов ожиљак". Награда је додијељена и Раденку Поповићу за књигу пјесама "Ајде студирај", Мирославу Кусмуку за књигу приповједака "Исповијест", Александру Чотрићу за антологију савременог руског афоризма "Велико у малом", Марији Викторији за поетски роман "Русокоса" и Гордани Павловић за књигу међужанровских текстова.

- Пријатно сам изненађен признањем, тим прије што је устаљено мишљење да се о савременом књижевном стваралаштву које настаје с лијеве стране Дрине мање зна на оној другој страни. Срећом, има појединаца и институција које воде рачуна о томе да се српска књижевност посматра и вреднује у цјелини, без обзира на то гдје ствараоци живе - каже Павловић.

Не треба, додаје, крити да сваком писцу признање уз које је везано име Иве Андрића причињава велико задовољство, јер дјело јединог нашег нобеловца представља непогрешив путоказ и ономе ко пише, а и читаоцу. 

- Оно нас учи животној мудрости, показује нам колика је снага једноставног приповиједања, подстиче нас да на прави начин спознајемо прошлост да бисмо могли да разумијемо садашњост и у њој тражимо мјесто и појединца и колективног друштвеног бића, јасно показује да писац може и те како бити актуелан и када у тематском погледу понире у далеку прошлост - истиче Павловић.

Богата галерија ликова

- На Андрићевим сљедбеницима у српској књижевности и уопште књижевности ових наших простора је да их и они препознају и да их у својим дјелима придруже изузетно богатој галерији ликова овог писца, трудећи се, наравно, да их што сликовитијим бојама оживљавају, како ни они током трајања не би губили на својој јасноћи - каже Ранко Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана