Књижевник Дејан Стојиљковић о писању сценарија за серију Сенке над Балканом: Интригантна прича о људским судбинама

Александра Маџар
Књижевник Дејан Стојиљковић о писању сценарија за серију Сенке над Балканом: Интригантна прича о људским судбинама

Београд - У војвођанском селу Баранда, првог дана овог мјесеца, почело је стварање новог живота умјетности, снимање серије "Сенке над Балканом" у режији и продукцији Драгана Бјелогрлића, за коју је писао и сценарио заједно са два писца и једним сценаристом.

Први којег је Бјелогрлић позвао да "распише" филмску причу Стевана Копривице у сценарио од једанаест епизода био је признати нишки писац Дејан Стојиљковић, који је за "Глас Српске" говорио о свом новом искуству, јер је ово први пут да пише сценарио, о серији, глумачкој екипи и свему ономе што гледаоци могу да очекују.

Радњу и ликове у сцене су, поред Бјелогрлића и Стојиљковића, идејама и мислима оживјели и Даница Пајовић и Владимир Кецмановић, а један дио серије биће сниман и у Републици Српској.

- Пре свега је било прилично напорно. Ја сам био први сценариста кога је Бјелогрлић позвао зато што је сматрао да сама прича има доста сличности са мојим романом "Константиново раскршће" и да ћу се лако снаћи. Касније се раду прикључила Даница, а после ње и Влада и нас троје смо, удружени, успели да створимо један свет и једну причу који ће, верујем, бити интригантни и занимљиви гледаоцима. Иако је морало да се доста ради, а рок за почетак снимања се приближавао, било је то једно пријатно и мени драгоцено искуство, доста тога сам научио - испричао је књижевник.

Као и обично када су у питању велики и важни пројекти, потребно је уложити много труда како би се добило најбоље у датом моменту. Тако је и ова екипа морала да истражује како би што јасније приказала мистични стил једне епохе. Радња "Сенки над Балканом" дочарава кризно доба друге половине двадесетих година прошлог вијека, између убиства у Скупштини и увођења шестојануарске диктатуре 1929. Турбулентни политичко-друштвени живот, низ ритуалних неразјашњених убистава, дјеловање најразличитијих организација из земље и иностранства.

- Имали смо помоћ неколико историчара, мада смо сви ми који смо радили на сценарију, укључујући и Бјелогрића, истражили епоху и историјске изворе. Серија ће у приличној мери бити утемељена на аутентичним историјским догађајима, а на сету у Баранди је наш сценограф Јоксић успео одлично да оживи Београд из тог доба, не само визуелно, него и у духу времена - нагласио је Стојиљковић.

Гледаоце, како каже, очекује нешто сасвим ново.

- Прилично сам сигуран да овако нешто до сада није виђено на домаћој телевизији, и ту мислим на читав регион. Иако је у основи процедурални трилер у коме два полицајца истражују серију окултних убистава, серија има више нивоа и задире у многе теме и приче које је уздижу изнад жанровских оквира - прича Стојиљковић.

Објашњава да је то и прича о трагичној судбини људи са маргине, илузијама о држави која је од свог настајања била осуђена на смрт, граду који постаје озбиљна европска метропола, Белим Русима, опскурним германским култовима, класним разликама...

- Опет, у суштини, то је пре свега прича о људима, малим и великим, добрим и злим, глупим и мудрим - казао је он.

Снимање ће трајати најмање 90 дана. Поред сцена које ће бити снимљене у Баранди и Српској, снимаће се и у Београду, Санкт Петербургу, Бледу и Црној Гори. "Сенке над Балканом" почеће да се приказују на РТС-у у јесен сљедеће године.+++

Снажна глумачка подјела

У глумачкој подјели су најјача имена српске глумачке сцене.

- Што се тиче глумаца, ту свакако нема грешке јер, ако имамо у виду ранија дела, Бјела, као режисер и продуцент никад није погрешио у кастингу. Мени се нарочито свидело како се Гордан Кичић снашао у улози оновременог тајкуна Алимпија Мирића, који је један заиста, за нашу кинематографију, необичан лик. Ту је и Жарко Лаушевић као принц Ђорђе, па Небојша Дугалић као генерал Петар Живковић, Тони Михајловски као македонски револуционар Дамјан Хаџи Арсов... Уопште узев, подела је одлична - рекао је Дејан Стојиљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана