Књижевник Дејан Алексић: Дјеца желе да живе чуда

Цвија Мркоњић
Књижевник Дејан Алексић: Дјеца желе да живе чуда

Краљево - Вештином да их песмом или причом зачудим и учиним да се запитају, увлачим малишане у причу. Колико год да се свет око нас мења и постаје све модернији, потреба детета да се пита, да буде радознало и жељно сазнања остаје очувана.

Истиче ово у разговору за "Глас Српске" књижевник за дјецу и одрасле Дејан Алексић из Краљева из Србије објашњавајући да се наша цивилизација развијала на основу потраге за чудом, те да бисмо изгубили важну мјеру људскости ако бисмо изгубили ту потребу.

Он каже да је веома важно за дјецу да читају, као и да им родитељи читају, јер сматра да се тако остварује посебна врста присности између дјеце и родитеља.

- То је као некакав мали породични ритуал, а осим тога, мислим да деца на тај начин развијају не само интелектуалне, креативне и друге способности, већ и самопоуздање и критичко мишљење - казао је овај књижевник.

Алексићу је недавно на 12. сусретима дјечијих писаца "Везени мост" у Тузли за књигу "Ципела на крају света" додијељена регионална награда "Мали принц", признање које се додјељује за најбољу дјечију књигу објављену у четири државе региона у 2014. години.

- Награде су ми значајне због тога што скрећу пажњу читалаца на књигу, али нема веће награде од сазнања да је неки читалац, свеједно да ли је то дете или одрасла особа, уживао у сусрету са књигом - нагласио је писац кога сматрају насљедником Душка Радовића, Драгана Лукића, Драгана Ђорђевића и Љубивоја Ршумовића.

Дејан за себе каже да је одувијек био опсједнут феноменом приче и причања, те да је "Ципела на крају света" роман који се поиграва смисловима дајући им ослонац у причи.

- Ципела, пронађена у недођији, постаје мотивски покретач збивања, постаје епицентар скривеног смисла. Роман је пун нонсенсних момената, обрта, наизглед апсурдних ситуација на којима почива нарочита комика. У основи, реч је о игри са подразумевањима и логиком коју одвећ лако прихватамо - објаснио је аутор.

Алексић је у књижевност за дјецу ступио као пјесник, јер је већ имао објављене три књиге пјесама за одрасле, а након тога је писао позоришне комаде за дјецу, те књиге, приче и на крају два романа. Каже да је сваку књигу писао желећи да створи нешто ново и различито, као и да је све што је написао писао вођен пјесничким нервом, јер је првенствено поета.

Када је у питању тежина писања за дјецу и одрасле, каже да је писање истовремено задовољство и мука, те да није сигуран да ли је теже писати за малишане, али је одговорније.

- Писањем формирате укус младог читаоца, а то је велика и озбиљна ствар. Ми смо друштво коме су више него ишта друго потребни мислећи и одговорни људи, људи који имају свој суд, своје високе естетске и моралне стандарде, а то се без читања вредне уметничке литературе тешко постаје - рекао је Алексић.

Роман "Ципела на крају света" је, осим поменуте награде у Тузли, добио и награду за најбоље књижевно дјело за младе објављено у 2014. години коју додјељује "Политикин забавник", те награду "Плави чуперак".

И остала његова дјела овјенчана су бројним наградама, а његове пјесме увршћене су у бројне зборнике и антологије.

Биографија

Дејан Алексић рођен је 1. маја 1972. године, а на књижевну сцену је ступио средином деведесетих година. Сматра се једним од најзначајнијих књижевних стваралаца млађе генерације. Његова дјела превођена су на енглески, њемачки, норвешки, бугарски, грчки, македонски, мађарски, словачки, словеначки и русински језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана