Књижевници из Србије и Српске положили цвијеће на гроб Петра Кочића

Срна
Књижевници из Србије и Српске положили цвијеће на гроб Петра Кочића

БЕОГРАД - Књижевници из Србије и Републике Српске данас су, у оквиру манифестације "Кочићев дан у Београду" положили цвијеће на гроб српског књижевника Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу и рецитовали стихове у славу народног трибуна код његовог споменика у Чубурском парку.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је Кочић био човјек који се борио за слободу и правду и оставио снажан печат у темељима српске културе, историје и српског националног идентитета.

Он је напоменуо да је српски народ и данас у ситуацији да мора да се бори за правду, слободу и свој идентитет.

"Важно је да се сваке године на овом мјесту сјетимо тога и пошаљемо поруку да заједно настављамо да се боримо за све идеале и вриједности за које се и борио Кочић, јер је његово и наше вријеме, нажалост, потпуно идентично", рекао је Цицовић.

Потпредсједник Удружења књижевника Србије Видак Масловарић истакао је да је Кочић био великан српске књижевности и бунтовник, као и да је увјерен да би и у овим немилим временима жестоко реаговао, као што је чинио у свом кратком животу. Представник Удружења књижевника Републике Српске Михаило Орловић рекао је да су људи на Кочићевој Мањачи остали исти као и када је овај народни трибун отишао из завичаја.

"Људи су остали усправни, у духу онога као што си писао, и данас говоре истину и данас се боре. Таква је Мањача, такав је твој родни крај", рекао је Орловић.

Он је истакао да оно што је "Петрашин" говорио прије стотину и нешто година вриједи и данас. "Вриједи и то да мали не смије никад поклекнути, да мора увијек да гледа испред и да га води насветије част, понос и љубав према ономе што јесте, а то је српски народ и оно што је Мањача одувијек била", закључио је Орловић. У част Кочићу вечерас ће у Удружењу књижевника Србије у Београду бити одржано традиционално књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији", а учествоваће писци Михаило Орловић, Сава Гуслов Марчета и Златко Јурић из Републике Српске, те Душка Врховац, Драган Огњановић, Гроздана Лалић, Милан Орлић, Мајо Даниловић и Биљана Тасић из Србије.

Програмима манифестације присуствује и чукунунук Петра Кочића, београдски студент Стефан Аћимић, који је истакао да је поносан на чукундједа, као и да би волио да има још тако великих људи, те додао да тешка времена у којима је живио трају и данас.

"Кочићев дан у Београду" већ 15 година организују Удружење књижевника Србије и Представништво Републике Српске у Србији у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске, као дио "Кочићевог збора", најстарије манифестације у области културе у умјетности у Српској. Традиционална манифестација "Кочићев збор" почеће сутра у Бањалуци и трајаће до недјеље, 27. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана