Књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић о новом роману: Млади желе живот као у реклами

Александра Глишић
Књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић о новом роману: Млади желе живот као у реклами

Бањалука - Новом књигом упозоравам младе људе да им слободу могу дати само они који их истински воле, а сви други користе обећања о слободи да би их заробили.

Овим ријечима причу о свом новом роману "Онда је дошла добра вила" почиње књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић која је одлучила да се у овом дјелу позабави проблемом секти у Србији.

- Инспирацију сам пронашла у стварности која нас окружује. Роман има два слоја. То је савремена породична драма о безусловној љубави. О тајнама и мудрости, о моћи и немоћи, о поразима и снази мајчинства. Али, то је истовремено и прича о духу времена у коме живимо и о искушењима која вребају младог човека - каже књижевница која иза себе има бројне књиге са великим тиражима и признањима.

Дјелом које је први пут представљено прошлог мјесеца на београдском сајму подсјећа родитеље на многа важна питања која морају да постављају себи. И, како истиче, на оно најважније: Гдје је, са ким је и шта ради моје дијете?

- Јунакиње мојих романа, па и овог најновијег, часне су, храбре, мудре и спремне на сваку жртву за своје дете. Њихова је љубав према детету безусловна. Оне вођене том љубављу могу све - истиче Хабјановић-Ђуровић.

Ова књижевница може да се похвали да је 14 романа до сада продала у тиражу већем од милион примјерака. Изван Србије објављено је 40 превода њених књига на 15 језика.

У центру новог романа су млади и њихово одрастање, одвајање од родитеља, странпутице и пороци.

- Они желе живот као у реклами за "кока-колу". Желе забаву, смех, музику, љубав. Склони су побуни. Желе слободу. Али они су истовремено и неискусни, лаковерни, несигурни и поводљиви, па их је лако завести слатким речима и празним обећањима. Лако их је преварити. Лако их је одвући у алкохолизам, наркоманију, проституцију, криминал. И у оно најгоре и најпогубније - у секту - открива књижевница шта је подстакло да пише.

Јунак романа "Онда је дошла добра вила" је заправо један од оних који су постали жртве своје младалачке лакомислености.

- Младима у Србији није ни лакше ни теже да се изборе са духом времена него младима у другим земљама. Јер све оно што сматрамо најпогубнијим по нашу децу нисмо ми измислили, већ нам је стигло са Запада - сматра Хабјановић-Ђуровић.

Прича пуна истине

- Нови роман, хвала Богу, није моја лична прича. Али, с друге стране, у књизи су изнете многе истине у којима се могу препознати свака мајка, или отац, и свако дете. Многе истине о свету у коме живимо и духовним утицајима којима смо изложени, а да то и не знамо. Док нисам почела да мислим слободно, док нисам открила лепоту, истинитост и дубину хришћанске вере и ја сам, попут јунакиње романа, била жена новог доба - каже Љиљана Хабјановић-Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана