Књижевница Јелена Ленголд лауреат награде “Бранко Радичевић”: Одсликава мали људски живот пун питања и обрта

Илијана Божић
Књижевница Јелена Ленголд лауреат награде “Бранко Радичевић”: Одсликава мали људски живот пун питања и обрта

НОВИ САД - Међународна награда “Бранко Радичевић”, коју традиционално додјељује “Бранково коло”, припала је пјесникињи и прозној списатељици Јелени Ленголд.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу Ненад Грујичић, Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић.

Према саопштењу жирија, поезија Јелене Ленголд узима дјетињство и свакодневицу као темпорални и просторни мизансцен гдје се указују стварносни ликови и судбине, догађаји и доживљаји обичних људи.

- Пролазно и земаљско, збиљско и конкретно, представљају основу за поетски маштаријум матерњега језика у књигама Јелене Ленголд. Све су то својеврсне поетске каже, што би се могле развити у веће целине, са непрестаним откривањем обиља чуда из ризнице стварности и живота породице, процеса индивидуације и формирања погледа на свет - саопштио је жири.

Како су објаснили, ту се јављају и готово истинити стихови о односу мушког и женског принципа, усхита и падова, љубави и разлаза, са финим валерима хумора и ироније као облика релативизације озбиљности проблема и искушења.

- Изражавајући свест о поезији и писању Јелена Ленголд демистификује песнике, њихове животе и визије, она пева “о звездама које их претећи боду у рамена” док љубе “непознате усне”. Све то што се у калеидоскопу песничких слика п(р)ојављује као говор бића које чита стварни свет, у прози добија организованије моделе, готово класичне, са контролисаним вођењем фабуле - навели су у саопштењу.

Према ријечима жирија, Ленголдова слика свијет којем недостају радост и срећа, а страх се умножава до пријетећих размјера.

- Она се литерарно не интересује за тзв. крупне друштвене или историјске теме, везује се за обичног појединца, за мали људски живот пун неочекиваних питања и обрта и ту проналази своје разлоге за поетско и списатељско деловање. Сусрећемо (анти)јунаке разочаране животом и светом, са великим волуменом самоће и празнине, али и ликове катарзичних изненађења и промена - објаснио је жири.

Додали су да она и у поезији и у прози изражава ултрасвијест о немогућности стваралачке симбиозе умјетности и политике. Како су казали, ослања се на прекогнитивна својства талента који јој отвара најшира поља стваралачке слободе.

Јелена Ленголд добитница је значајних награда и признања, као што су “Ђура Јакшић” (1992), “Женско перо” (2008), Награда Европске уније за књижевност (2011) и многе друге. Њена поезија и проза преведене су на енглески, италијански, пољски, дански, чешки, бугарски, словеначки, мађарски, македонски и албански језик.

Међународна награда “Бранко Радичевић” биће јој уручена на свечаном затварању 52. “Бранковог кола”, 18. септембра у Карловачкој гимназији.

Добитници

Као први лауреат ове награде из Србије, Јелена Ленголд се нашла међу истакнутим пјесницима и писцима из свијета, досадашњим добитницима међународне награде “Бранко Радичевић” као што су, Вјачеслав Купријанов (Швајцарска - Русија), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка), Никита Данилов (Румунија), Керол Ен Дафи (Велика Британија), Валериј Латињин (Русија), Славомир Гвозденовић (Румунија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Петар Милошевић (Мађарска), Енес Кишевић (Хрватска), Олга Мартинова (Русија - Њемачка), Будимир Дубак (Црна Гора), Јирген Израел (Њемачка), Хусеин Дервишевић (БиХ - Федерација) и Ранко Рисојевић (БиХ - Република Српска).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана