Књижевница Јелена Којовић-Тепић о наставку бајке Потрага за змајоспасом: Стереотипи су највећи непријатељи човјечанства

Александра Маџар
Књижевница Јелена Којовић-Тепић о наставку бајке Потрага за змајоспасом: Стереотипи су највећи непријатељи човјечанства

Родитељ увијек расте са својом дјецом, тако ја растем са својим Гришом, који сад има осам година. Трба и Дуги су на неки начин постали симбол оног што ја желим да научим свог сина, а то је да је свијет лијепо мјесто, и да се чистим срцем, повјерењем у добре људе и побјеђивањем личних слабости, све може. И да, научили су ме да суперхерој није неко ко се не боји, него неко ко иде у сусрет свом страху.

Надахнутим одговором за "Глас Српске" почела је причу књижевница Јелена Којовић-Тепић о наставку бајке, са већ добро познатим јунацима рођеним у њеној машти и срцу, чији су карактери изашли из њеног пера, Трбом и Дугим, који су у првој бајковитој авантури успјешно спасили шашаву принцезу. Храбри, необични, паметни и одважни запутили су се у нове авантуре о којима можете прочитати у наставку разговора са истом таквом ауторком.

* ГЛАС: Трба и Дуги напунили су годину дана свог постојања испод корица бајке за дјецу, а све вријеме док је прича о њима за читаоце спавала, Ви сте са својим јунацима били у новим авантурама. Слиједи наставак, шта нас очекује?

КОЈОВИЋ-ТЕПИЋ: Друга књига ће се звати "Потрага за змајоспасом". Змајоспас је веома љековита травка, једини лијек за змајевску упалу плућа, и како то с ријетким травкама бива, расте на веома опасном и скрајнутом мјесту, Троглавовом врху. Пошто је наш Змај добио упалу плућа, једину болест која напада змајеве, а траје 777 дана, а баш се спремио да иде на свјетско такмичење у прављењу ванилица, Трба, Дуги и Принцеза крећу у невиђену авантуру не би ли пронашли ову травку и помогли пријатељу. Они се на том путовању сусрећу с веома егзотичним јунацима али и суочавају са својим највећим страховима. И по обичају, побјеђују на неочекиване начине.  Тренутно је у току кампања за промоцију и пренумерацију, овај пут на индиегого.цом платформи и људи већ сјајно реагују. Очигледно да Трба и Дуги већ имају своју публику. Не смијем да одајем, али у наше поштанско сандуче пристижу предивне поруке подршке.

* ГЛАС: Овај пут илустрације ради академски сликар Наташа Јованић. Шта је Наташу издвојило од других кандидата?

КОЈОВИЋ-ТЕПИЋ: Младен Ђукић, мој друг, издавач и продуцент и ја смо одлучили да у свакој књизи пружимо шансу другом илустратору јер сматрамо да је веома важно афирмисати талентоване људе из наше средине.  Нажалост, с обзиром на продукцију и сликовница и цртаних филмова и уопште, било чега намијењеног дјеци код нас, нема много могућности да се за њих чује. Расписали смо конкурс у ком смо тражили илустратора, иако се обоје бавимо пословима у којима се сусрећемо с људима који се баве умјетношћу, изненадили смо се. Наш услов је био да ликови буду препознатљиви у односу на прву књигу, а да аутори раде својим стилом. Јавило их се неколико с којима бисмо одмах радили. У ствари је било баш тешко одабрати коме ћемо повјерити ову књигу, толико су били добри. Већ смо направили прелиминарне договоре за сљедеће књиге, а Наташа је добила прилику да ради на овој. И сјајна је! Иако је млада, Наташа је веома зрео аутор, с јасно изграђеним личним стилом, и при том с вјештином да унутар свог стила испоштује оно што се од ње тражи. С толико мало ријечи смо се договорили, с лакоћом, и сваки цртеж који нам је послала је био мало славље ведрине. Надам се да ће се допасти и читаоцима колико се допала нама.

* ГЛАС: Машта која Вас је водила док сте писали ову причу одвела Вас је и до номинације за највећу награду за књижевност за дјецу на свијету, "Астрид Линдгрен". Нећу Вас питати колико Вам то значи.... али какве емоције је пробудила ова вијест?

КОЈОВИЋ-ТЕПИЋ: Још једна ствар коју су ми, заједно с другим мојим књигама за дјецу, донијели Трба и Дуги је кандидатура за награду "Астрид Линдгрен", велико, мислим, највеће свјетско признање за стваралаштво за дјецу. Ове године сам један од 226 кандидата из цијелог свијета. Искрено, нисам могла да вјерујем. Ја имам осјећај да се за такве награде кандидују само људи с огромним дјелом иза себе, а мојих седам књижица је у поређењу с таквим нечим, у мојим очима невидљиво. Кандидовала ме Народна и универзитетска библиотека РС, а кандидатуру преузела Библиотека БиХ, која има лиценцу за кандидовање, и осјећала сам се невјероватно поносно. Наравно, не очекујем да добијем награду, али сматрам да је већ номинација велика ствар, чињеница да неко препознаје да то што ја радим из чисте љубави вриједи.

* ГЛАС: Недостаје ли овом свијету више јунака какви су Трба и Дуги и више принцеза какву сте Ви оживјели?

КОЈОВИЋ-ТЕПИЋ: Мислим да свијет већ хиљадама година и опстаје управо захваљујући јунацима какви су Трба, Дуги, Принцеза и Змај, погрешно названим "малим људима". Они су на први поглед "мали" и "обични", али љубављу и непосредношћу, чистоћом које у себи носе, вјером да се љубављу и трудом све може, уз стално побјеђивање себе самог, они покрећу свијет.  Јер, добро је, ипак, увијек побиједило, ма колико нам се у неком (рецимо овом) тренутку чинило да зло влада свијетом. Добро побјеђује због Трбе и Дугог. Они су и борци против стереотипа, још једног од највећих непријатеља човјечанства. Они су глас који тражи право да се буде "свој" и "другачији". Ја маштам да ће једног дана, ако може што прије, свијет бити мјесто гдје ће свако имати право да буде оно што жели, уколико носи у себи клицу добра и допушта и другима да буду то што јесу.  Ја желим да мој син живи у таквом свијету. Писањем поручујем и њему и свој другој дјеци да је такав свијет могућ, уколико се сви потрудимо.  И уколико не пристанемо на компромис да повјерујемо да све мора да буде онако како је било некад, како се очекује и како изгледа на први поглед.

"Индиегого" кампања

"Авантуре Трбе и Дугог" првенствено је било могуће купити на сајту "Кикстартер", а захваљујући десетинама купаца који су подржали књигу, широм свијета, омогућено је и њено штампање. Овај пут, примјерак "Потраге за змајоспасом", како је Јелена насловила други дио приче, сви заинтересовани могу купити  путем "Indiegogo" кампање и на тај начин помоћи овим креативним људима и уједно обогатити кућну библиотеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана