Књижевна трибина посвећена Гојку Ђогу одржана у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Књижевна трибина поводом 80 година живота и 60 година рада академика и познатог српског пјесника Гојка Ђога одржана је у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Том приликом присутнима је представљен зборник "Пјесник Гојко Ђого".

Дописни члан АНУРС Јован Делић рекао је да је Ђого књижевна појава европских размјера и умјетник који је крајем 20. вијека чак тамновао за своју поезију, бранећи је на најљепши могући начин, успјешно пред судом и јавношћу.

Он је додао и да се много може научити и сазнати из Ђогових познатих дјела и збирки попут "Туге пингвина", "Модрице", "Вунених времена", "Црног руна" и "Клупка". Делић је истакао да је Ђого изузетан есејиста и стваралац, те да су деценије његовог стварања у ствари деценије фантастичног рада.

- Овдје сам имао част да о томе говорим, нажалост, у Ђоговом одсуству - навео је Делић.

Дописни члан АНУРС Ранко Поповић објаснио је да је Ђого данас један од најзначајнијих српских пјесника, који је и даље потпуно свој и јединствен у поетском изразу.

- Марљиво је радио и као есејиста. Велики је зналац поезије и, морам рећи, да је та есејистика прворазредна о чему год је говорио и писао - навео је Поповић и додао да Ђого ни данас не посустаје у свом стваралаштву.

На овој књижевној трибини о раду и дјелу Гојка Ђога говорио је и професор Душко Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана