Књижаре са именима великана српске књижевности

Мирна Пијетловић
Књижаре са именима великана српске књижевности

Бањалука - На иницијативу Скупштине града Београда, књижаре највећег ланца у Србији - "Делфи" понијеће имена великана српске књижевности. Тако ће Иво Андрић, Душко Радовић, Борислав Пекић, Бранко Миљковић и многи други добити своје књижаре у Београду, али и осталим градовима у Србији.

Ова иницијатива одушевила је и власнике књижара, али и директоре библиотека у Републици Српској, који су се сложили да се на овај начин, поред одавања почасти највећим "слугама" писане ријечи, читаоцима на занимљив начин може скренути пажња на домаће писце.

Према ријечима Игора Станишића из књижаре "Култура" у Бањалуци који имају одличну сарадњу са издавачком кућом "Лагуна" из Београда, а која је и покренула ову иницијативу, било би одлично да се осмисли слична акција и у Српској.

- Читаоци већ имају навику да купују домаће класике, а идеја да се поједини одјељци у књижарама зову по домаћим писцима, сигурно би на одличан начин популаризовала и нека дјела која се баш често и не купују - казао је Станишић и додао да су у "Култури" најпродаванија дјела Иве Андрића, Меше Селимовића и Јована Дучића.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић истакла је да су они већ размишљали да покрену сличну акцију, али да се још увијек чека на њену реализацију због административних регулатива.

- Подсјетићу да се наша библиотека до 1999. године звала по Петру Кочићу, а и данас можемо често у јавности чути да је читаоци тако зову. Међутим, измјена имена захтијева измјене и у статуту и неким другим административним оквирима. Такође, размишљали смо да Дјечију библиотеку "Борик" назовемо по Бранку Ћопићу, међутим још увијек нисмо ушли у саму реализацију те идеје - казала је Петровићева.

Она је истакла да би било интересантно да у самој згради библиотеке, салу за промоције, читаоницу, као и хол назову по неком писцу који потиче са простора Републике Српске.

- Прелијепо се осјећате, рецимо, када одете на Сајам књига у Београд, па прођете кроз улицу Слободана Селенића, а тако ће, вјерујем бити посебно ући у књижару која је понијела име Милоша Црњанског - казала је Петровићева и додала да се нада да ће се ускоро и наши грађани исто тако лијепо осјећати у простору који ће, рецимо, понијети име књижевника Ђуре Дамјановића.

На тај начин, име тог писца, истиче она, сигурно ће бити присутније у животима љубитеља књиге и читања.

- Сматрам да нема потребе да књижаре дају нека популарна имена када већ имамо толико наших, а свјетски признатих књижевника, чија имена би могла са поносом да понесу - закључује Петровићева.

"Милош Црњански"

Књижара у Васиној улици, која ће бити отворена данас у оквиру хотела "Мериот" у Београду, носиће име једног од највећих српских писаца 20. вијека, Милоша Црњанског. Као романсијер, пјесник, путописац, драмски писац, приповједач, новинар, Црњански је обиљежио и историјску и књижевну позорницу српског језика. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана