Књиге које најчешће не читамо до краја

Taнјуг
Књиге које најчешће не читамо до краја

Нови роман Џ. К. Роулинг и еротска трилогија "Педесет нијанси" нашли су се на врху листе књига које су читаоци најчешће остављали непрочитане, пише "Индипендент" позивајући се на сајт "Goodreads".

Разлози одбацивања књига укључују све од тога да је прича "спора и досадна" до "бесмисленог заплета", несимпатичних ликова па чак и "неморала" у роману.

Пратећи Шопенхауерову идеју да је живот "прекратак за лоше књиге", сајт посвећен књигама "Goodreads" саставио је листу пет књига које су читаоци бацили послије неколико страна.

На врху је "Упражњено мјесто" Џоан Кетрин Роулинг, а највише су је остављали фанови њених књига о Харију Потеру. "Гдје је магија?", питао се један од 19 милиона корисника сајта. Можда је проблем у томе што је "Упражњено мјесто" њен први роман посве намјењен одраслој публици?

Потом слиједи бестселер трилогија ЕЛ Џејмс "Педесет нијанси" гдје је један корисник који је од романа одустао послије неколико страница кратко написао: "Срамота ме је због свих нас".

На трећем мјесту је "Једи Моли Воли" Елизабет Гилберт чија је хероина изазвала опречна мишљења. "Или вам се заиста допада јунакиња или желите да баците и књигу и њу на под", објаснио је један читалац.

У дну топ 5 листе су "Мушкарци који мрзе жене" Стига Лашона ("Никако да се деси нешто што би ме довољно заинтересовало") и "Њицкед" Грегори Магвајера ("Хтио сам да је прочитам јер сам гледао сам мјузикла на Бродвеју.")

Занимљиво је и да је 40 процената испитаника рекло да књигу прочитају до краја иако им се не допада јер не желе да оставе ствари недовршеним или зато што морају да знају шта се догодило на крају.

Нешто више од 15 посто напушта књигу прије педесете стране, 28 посто тек када достигну стоту страницу.

"Goodreads", који је покренут 2007. године, студију је саставио користећи податке из протеклих шест година гдје су корисници уз наслов књиге остављали и информацију да ли су је прочитали до краја или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана