Књига отворила врата свијету елитне књижевности

Мирна Пијетловић
Књига отворила врата свијету елитне књижевности

Бањалука - Само мирис књиге може донијети онај посебан осјећај усхићења који имате као када чекате да отпакујете најљепше упакован поклон за рођендан.

Управо такво усхићење могло се осјетити код свих оних који су своју карту стискали у руци, чекајући стрпљиво у реду на улазу у дворану "Борик", гдје се већ трећи дан одржава Међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске".

Шетајући међу штандовима издавача, многобројни љубитељи књиге провјеравали су помно исписану цедуљицу са насловима које не смију пропустити да купе по актуелним сајамским попустима.

А међу посјетиоцима смотре писане ријечи, која је симбол Бањалуке и Републике Српске већ 21 годину, могли су се видјети, како универзитетски професори, школарци, новинари, млади брачни парови са дјецом чији су пажњу привлачили шарени штандови "Јежурка" и "Креативног центра", па све до предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића, који је и сам пожелио да купи неколико актуелних наслова.

А нуди се заиста широк дијапазон литературе: од стручне, вјерске, па све до уџбеничке и оне коју читаоци највише воле - белетристичке. Тако смо се и ми зауставили на штанду издавачке куће "Лагуна" из Београда, гдје су у првим редовима стајали актуелни наслови страних и домаћих писаца. Како су нам рекли, најпродаванија је нова књига Ведране Рудан "Мушкарац у грлу".

- Читаоци нам траже и нобеловце, тако да се добро продаје и књига Светлане Алексијевич "Чернобиљска молитва", те "Папина кћи" Дарија Фоа. Незаобилазни су и трилери, а најпродаванији су они који настају из пера Тонија Парсонса - казали су нам са штанда "Лагуне".

Најмлађи читаоци се најрадије задржавају на штанду "Креативног центра", јер они нуде бројна издања за дјецу свих узраста, а могу да изаберу преко 100 нових наслова.

Када се уморе од ходања, посјетиоци имају прилику да присуствују промоцијама књига. Посебно важни ове године су први Међународни књижевни сусрети, у оквиру којих су у Бањалуку дошли угледни гости из осам свјетских земаља.

Тако су се јуче избором поезије посјетиоцима Сајма представили књижевник и издавач из Црне Горе Радомир Уљаревић, пјесник, преводилац, издавач и академски сликар из Бугарске Роман Кисјов, а из Републике Српске своју поезију су говориле вишенаграђиване књижевнице Стевка Козић-Прерадовић и Љиљана Вујић-Томљановић.

Публици су, наравно, најинтересантнији били инострани гости, па су били нестрпљиви да чују како то звучи казивање поезије на бугарском пјесника Романа Кисјова, а питали су га и шта је он то купио на сајму.

- Први пут сам у Бањалуци и РС и почаствован сам позивом организатора. Драго ми је што имам прилику да стекнем нове пријатеље, као и да се упознам са књижевним токовима у Српској - казао је Кисјов.

Сусрети књижевника на сајмовима су, каже он, од изузетног значаја, како за њих саме, тако и за унапређење културе једне земље, која се на тај начин отвара према свијету. Истакао је да је купио неколико књига Петра Кочића, са чијим дјелом жели да се упозна.

Свечано књижевно вече у част Петру Кочићу

Међународни књижевни сусрети, које су заједничким снагама организовали Удружење књижевника Републике Српске и "Глас Српске", омогућили су нашим ствараоцима да се упознају са књижевницима, али и издавачима и преводиоцима из свјетских земаља, размијене искуства и отворе нека нова поглавља култури и издаваштву Републике Српске.

Тако је у сриједу увече организовано свечано књижевно вече у вијећници Банског двора Културног центра на којем су књижевници из осам свјетских земаља своје стихове посветили нашем великом Петру Кочићу.

- Постоје ствари у животу које једна другу надопуњују. Сајам књига је отворен прије 21 годину у Бањалуци и сваке године сам долазила и учествовала у програму. Међутим, ове године је све другачије, јер су отворени први Међународни књижевни сусрети Бањалука 2016. И зато је "Гласов" сајам добио на свом значају и својој вриједности, јер је омогућио сусретање писаца из цијелог свијета - казала је књижевница Јованка Стојчиновић-Николић, која је са нарочитом емоцијом и са Кочићем у мислима говорила своје стихове.

Своје емоције, али и понос није крио ни в.д. директора Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић, који је истакао да је најважније то што у Бањалуку и Српску почињу да долазе значајни и угледни писци, преводиоци и издавачи.

- Потрудићемо се да Међународни књижевни сусрети у годинама пред нама постану још већи и значајнији, а оно што планирамо за идућу годину, поред још већег омасовљавања, јесте и награда коју ћемо додијелити најбољим књижевницима. Драго ми је што смо коначно отворили врата према свијету елитне књижевности доводећи писце из свјетских земаља, а бољи дани за културу, писану ријеч, издаваштво и преводе Српске, сигуран сам, тек долазе - закључио је Бјелошевић.

Додјела сајамских награда

 

Додјела награда најбољима 21. међународног сајма књиге у Бањалуци биће организована данас у 13 часова. Прије додјеле, посјетиоци ће имати прилику да присуствују промоцији дјела аутора из Русије, Румуније и Републике Српске. На штанду Завода за уџбенике и наставна средства у 17 часова биће промовисани романи овогодишњих побједника књижевног конкурса "Златна сова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана