Књига "Огњена Марија Ливањска" - свједочанство о усташком покољу Срба

Срна
Књига "Огњена Марија Ливањска" - свједочанство о усташком покољу Срба

ИВНО - У Градској галерији у Вишеграду у суботу, 26. јуна, биће отворена изложба која приказује живот ливањских Срба кроз вјекове, а публици ће бити представљена и књига "Огњена Марија Ливањска" аутора Буда Симоновића, као својеврсни документарни запис о усташком покољу над Србима овог краја љета 1941. године, речено је Срни из Удружења "Огнена Марија Ливањска".

Изложба о ливањским Србима је припремљена са циљем очувања свијести о мјесту поријекла и вјековном животу Срба на подручјима која данас нису у саставу Србије и Републике Српске, као матичних земаља српског народа.

"Изложба је и приказ вјековне борбе Срба за очување вјерске и националне припадности кроз споменике значајне културне вриједности и својеврсни допринос државним институцијама и професионалцима у очувању истине, односно борби против прикривања и фалсификовања података и прекрајања историје на бившим југословенским просторима", наводе из Удружења "Огњена Марија Ливањска".

Књига Буда Симоновића "Огњена Марија Ливањска" је запис о усташким покољима почињеним над Србима на подручју Ливна у прољеће и љето 1941. године, то је збирка сјећања преживјелих на страдање 1.587 људи, жена и дјеце, мучених и побијених на губилиштима у околини Ливна.

"Прво издање књиге изашло је из штампе 1991. године, и то је био посљедњи тренутак да се макар дио истине о злочинима отме од заборава и сачува као велика опомена", кажу из Удржења и додају да аутор сам закључује да злочини у Ливну и селима рубом Ливанског поља нису карактеристични по броју жртава, али да они свакако надмашују остале по звјерствима и испољеној мржњи и немилосрдности усташа.

Касније, наводе из Удружења, књига је допуњена страдањима Срба тог подручја током грађанског рата од 1992. до 1995. године.

Уз отварање изложбе, У 20.00 часова, и приказивање књиге, припремљен је и пригодан умјетнички програм, а палниран су и обраћања Симоновића и директора вишеградске Градске галерије Славка Тушевљака.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана