Књига не излази из моде

Александра Глишић
Књига не излази из моде

Бањалука - Соба без књига је слична тијелу без душе - Цицеронова је мисао којом су се водили и бројни љубитељи писане ријечи који су посјетили 21. међународни сајам књиге "Бањалука 2016".

Књижевна светковина коју организује "Глас Српске", која завршава данас, а чија су врата отворена 13. септембра, била је прави магнет за читаоце, а протеклог викенда штандови су били најпосјећенији.

Како су нам рекли представници издавачких кућа које су излагале на сајму, књижевни укуси бањалучких читалаца су различити, али класици су увијек тражени. Ништа мање нису популарне ни књиге новијег датума, а најбоља препорука им је ако су већ добиле неку награду. Прави књишки мољци стрпљиво иду од штанда до штанда, тражећи међу корицама нове авантуре. Нико не крије задовољство што може да купи књиге по сниженим цијенама, односно уз сајамске попусте. 

Изазова је заиста много - свако је могао да пронађе нешто за себе, а у суботу су били најсрећнији они који радо читају дјела популарне књижевнице Љиљане Хабјановић-Ђуровић.

На штанду њене издавачке куће "Глобосино Александрија" увијек је много читалаца, а посебно када књижевница која може да се похвали великим тиражима потписује своје књиге.

- На бањалучки сајам књиге већ годинама долазим суботом. "Гласов" сајам је веома значајан за Републику Српску и уопште за српски духовни и културни простор. Увек се радујем да се видим са својим читаоцима из Бањалуке и околине - рекла је Хабјановић-Ђуровић.

Да Бањалучани, али и сви који се у вријеме одржавања "Гласовог" сајма књиге нађу у овом граду, заиста уживају у данима посвећеним књизи могло се примијетити на сваком углу дворане "Борик", гдје се одржава манифестација. Док једни одлазе релативно брзо послије доласка носећи са собом унапријед тражени "плијен", други се одушевљавају тек откривеним насловима, а трећи покушавају да одоле различитим жанровима међу задивљујућим корицама.

Најмлађа публика је посебна прича. Боје и слике неодољиво их привлаче. Школарци пазаре лектиру по повољним цијенама, професори и студенти траже стручну литературу.

Сви који су се у петак увече нашли на сајму могли су да присуствују промоцији романа који су добили "Златну сову" - награду коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Лијепа традиција постоји већ четири године, а ове године одлучили су да признања уруче, али и да представе романе и ауторе управо на "Гласовом" сајму.

Ријеч је о награди за најбољи необјављени роман на српском језику 2016. године, а право учешћа имали су сви писци који пишу и стварају на српском језику, без обзира на то одакле долазе.

На промоцији су били првонаграђени књижевник Анђелко Анушић и добитник треће награде Војислав Тодоровић. Како је рекао директор Завода Раде Ристовић, књижевник Милан Јанковић, који је добио другу награду, није дошао из оправданих разлога.

О лауреатима је одлучивао жири који су чинили проф. др Сања Мацура, проф. др Душко Певуља и књижевник Мирко Вуковић. Признају да су имали тежак посао, а на промоцији су говорили о награђеним дјелима. Анушић и Тодоровић су такође говорили о својим романима, чији су квалитет препознали у Заводу, а ове књиге објављене су прије неколико дана на радост бројних радозналих читалаца. Војислав Тодоровић је аутор романа "Чудовиште из Савског језера", Милан Јанковић написао је "Хомољског Дилинџера", а Анђелку Анушићу прва награда припала је за "Гласове са границе".

Сајам је отворен данас до 18 часова, а улаз кошта симболично - једну марку. Сви који нису успјели да оду претходних дана, још имају шансу да постану дио непоновљиве књижевне магије.

Бајке

На неколико штандова кажу да су највише интересовања изазвала различита издања бајки. Није толико важно који је издавач стао иза књиге и да ли је ријеч о бајкама Ханса Кристијана Андерсена, браће Грим, Шарла Пероа или неким сасвим другим. Бајке, дефинитивно, као ни класици, немају рок трајања.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана