Књига на просјачком штапу

Мирна Пијетловић
Књига на просјачком штапу

Бањалука - Удружење књижевника Републике Српске - Подружница Бањалука бори се за опстанак, а од Градске управе Бањалука траже да им исплати основна средства за рад и издаваштво јер су, како тврде, на ивици егзистенције.

Предсједник бањалучке Подружнице Удружења књижевника РС Миленко Стојичић је рекао да је књижевност спала на ниске гране.

- Књижевност је, и фигуративно и буквално, уништена, а да нико није одговарао. Књижевност је и формално-правно избрисана као сфера духовног и интелектуалног ангажмана - тврди Стојичић и додаје да издаваштво Српске готово да и не постоји.

Према његовим ријечима, удружење које броји више од 80 чланова, истакнутих књижевника и интелектуалаца, а које има статус од интереса за град Бањалуку, за своју дјелатност је добило тек 4.000 марака, што, како је рекао, није довољно ни да плате рачуне, а камоли да се позабаве издаваштвом и међународним представљањем бањалучких књижевника на свјетским манифестацијама.

- У протеклом периоду град је Подружницу видио "једним оком". Имали смо својевремено и симболична средства за издаваштво, додјељивали смо и годишњу награду. Објавили смо десетак кола, по три до четири књиге годишње, али је онда све престало. Веома смо разочарани оваквим стањем - истакао је Миленко Стојичић.

Како су за "Глас Српске" саопштили из Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе града Бањалука, "за наведено удружење планирана су средства у износу од 4.000 КМ и иста се исплаћују у складу са стопом остварења буџета града, Финансијским планом потрошње и оперативно расположивим средствима за 2014. годину".

Међутим, из бањалучке Подружнице истичу да на основу свог рада заслужују минималну друштвену пажњу.

- Заборављени смо и стидимо се пред књижевницима из других средина у окружењу. Наше књиге "ходе" свијетом и проносе име града, а град нас је заборавио - истакли су чланови бањалучке Подружнице.

Због хроничног мањка средстава издвојених за културу у БиХ многи рукописи у ладицама скупљају прашину. Велики број умјетника остао је разочаран одлуком надлежних да се одустане од одласка на Венецијанско бијенале савремене умјетности, угашени су бројни значајни фестивали, а о опери и балету се само сања. Недостатак новца за суфинансирање пројеката из области културе довео је многе појединце и удружења на ивицу егзистенције, а истинске љубитеље умјетности ускратио за уживање у културним садржајима које добијају само "на кашичицу".

Апел

- Дијелећи тешкоће са другима, тражимо "апсолутни минимум" како би књижевност поново била препознатљиви знак духовног живота града Бањалука - саопштили су из Удружења књижевника РС - Подружница Бањалука.

Градска управа је ових дана упутила допис свим удружењима да до 15. јануара доставе план рада за 2015. годину. На питање којим износима новца ће подржати рад културних удружења, из Градске управе Бањалука нису нам одговорили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана