Књига Мирјане Кусмук представљена на Шантићевим вечерима поезије у Мостару

Александра Маџар
Књига Мирјане Кусмук представљена на Шантићевим вечерима поезије у Мостару

Мостар - Књига "Рат и мир у Босни" Мирјане Кусмук представљена је на "97. Шантићевим вечерима поезије" у Владичанском двору у Мостару.

Књига је подијељена у два дијела - рат и мир. У поглављу "рат" су изабрани текстови које је објавила у рату у разним новинама у Републици Српској и Србији и један текст који су одбиле да објаве све новине.

- То су преломни тренуци новинара на терену онако како су се ломиле судбине малих људи, аутентична свједочења, али и изјаве тада важних политичара попут интервјуа с Николом Кољевићем, у којем он говори да није потписао предају Сарајевског аеродрома, али и прва изјава коју је Момчило Крајишник дао из Дејтона у тренутку потписивања Дејтонског споразума - рекла је Кусмукова на промоцији у суботу увече.

Други дио књиге је избор колумни објављених у "Гласу Српске" посљедње три године и то оних које третирају проблеме друштва у суштини. Кусмукова је истакла да у њеним ратним текстовима не постоји језик мржње, већ језик патње на свим странама подједнако.

- Књига је посвећена мојој кћерки Види и генерацијама које долазе и којима је требало да оставимо мало бољи свијет, порука ове књиге је да ако погледате рат и оно што живимо данас - па зар је то требало? То је нама наша борба дала и то је апсолутно антиратна порука - навела је Кусмукова.

Уредник издавачке куће "Бесједа" и директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић је рекао да је Кусмукова кроз мирнодопску причу испричала најстрашније приче из прошлог рата, које је видјела и доживјела. На промоцији су говорили и замјеник главног уредника "Вечерњег листа БиХ" Валентина Рупчић, директор Центра за културу дијалога Сања Влаисављевић, а мостарски парох Радивоје Круљ, који је у име домаћина СПКД "Просвјета" и СПКД "Гусле" отворио промоцију, навео је да су везе Кусмукове са овим друштвима и Мостаром дубоке и да је пуно разлога због којих се она, као аутор, нашла на "Шантићевим вечерима", које се настављају до 10. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана