Књига “Луталице и сапутнице” објављена на српском језику: Путовање кроз историју блуза

Бранислав Предојевић
Књига “Луталице и сапутнице” објављена на српском језику: Путовање кроз историју блуза

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Клио” објавила је на српском језику књигу “Луталице и сапутнице”, британског писца и новинара Џона Скенлана, једно од круцијалних дјела модерне музичке белетристике.

Ријеч је о фасцинантној причи о улози коју су пут, кретање и реалност битисања “на путу” одиграли у културној имагинацији Америке и популарној музици 20 вијека. Аутор открива особености музике пута, оне чији су творци неуморно трагали за слободом и стицањем јединствених искустава. Студија обухвата период од двадесетих до седамдесетих година прошлог вијека, од старих блузера делте Мисисипија, који путују аутопутем 61, до енглеских, блузом надахнутих рок група, попут “Ролингстонса” и “Лед Цепелина”, на које су амерички концепти слободе и путовања и те како утицали.

Сам Скенлан према својим ријечима истражује музику и живот покрета за који је пут представљао синоним живљења.

- Музика пута се не своди само на музику о путу, нити на пјесме чије су теме путовање, бијег или могућност кретања. То је врста музике која тражи начин да умакне од оног што је спутава и избјегне покушаје ограничавања урођених слобода које музика, као чиста и необуздана форма комуникације обећава - рекао је Скенлан.

Професор Зоран Пауновић, који се често бавио студијама модерне рок музике и преводом рок белетристике, каже да ова књига надахнуто истражује темеље музичке историје.

- Путовање као метафора слободе непресушни је извор стваралачког надахнућа. Скенланова књига бави се путовањем као оквиру настанка блуза делте Мисисипија, чији је дух уграђен у саме темеље рокенрола као музичког израза и животног става. О томе у овој књизи сведоче животи и дела њених протагониста: од Чарлија Патона и Роберта Џонсона те Боба Дилана и Џима Морисона, до “Ролингстонса” и “Лед Цепелина” - казао је Пауновић.

Књига “Луталице и сапутнице” јесте забаван и богат приказ кључног дјела америчке музичке историје која ће привући пажњу љубитеља музике пута, али и свих оних који чезну да се отисну на пут. Живот је путовање, искуство путовања оно што нас дефинише и због тога су теме које Скенлан покреће вјечно актуелне и звучне. Превод је дјело Ивана Филиповића.

Аутор

Џон Скенлан је историчар културе, ангажован као истраживач-сарадник на универзитету Ланкашир у Енглеској.  Аутор је осам књига, укључујући “Луталице и сапутнице” (Easy Riders, Rolling Stones), студију о феномену пута у популарној музици 20. вијека те бројних научних радова. Његове публикације су превођене на италијански, француски, хрватски и арапски језик. Предавао је на универзитетима у Глазгову, Пејзлију, Бристолу и Манчестеру. Суоснивач је и уредник музичке едиције “Reverb” у издавачкој кући “Reaktion”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана