Књига „Критички водич кроз српски филм 2018-2022” Зорана Јанковића и Ђорђа Бајића у продаји

Бранислав Предојевић
Књига „Критички водич кроз српски филм 2018-2022” Зорана Јанковића и Ђорђа Бајића у продаји

БЕОГРАД - Књига „Критички водич кроз српски филм 2018-2022“, критичарско-публицистичког тандема Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић у издању „Филмског центра Србије“, доступна је публици у домаћим књижарама.

У питању је наставак популарног „Критичког водича кроз српски филм 2000-2017“, објављеног пре пет година,  у којем су Јанковић и Бајић, српски филмски критичари са вишедеценијским искуством у штампаним и електронским медијима,  скупили критичке текстове о 85 српских дугометражних играних филмова приказаних у редовној биоскопској дистрибуцији или на фестивалима током протеклих пет година.

Поред детаљних критичарских осврта, текстови садрже техничке детаље и фактографију, синопсисе, као и обиље података и занимљивости за поклонике седме умјетности, с посебним освртом на рецепцију сваког појединачног остварења.

У књизи се тако могу пронаћи текстови о фестивалским фаворитима („Отац“, „Терет“, „Оаза“, „Хероји радничке класе“, „Келти“, „Шавови“, „Страхиња Бановић“, „Усековање“, „Кристина“…) и најгледанијим српским филмовима у нашим биоскопима (серијал „Јужни ветар“, „Тома“, „Такси блуз“, „Лето када сам научила да летим“, „Краљ Петар I“, „Златни дечко“…), али исто тако и о режијама младих аутора у успону насталих са мало новца и пуно креативности („Мој јутарњи смех“, „Ивана Грозна“, „Бандити у потрази за мамом“, и жанровски профилисаним остварењима вриједним гледалачке пажње („Едерлези Rising“, „Вампир“, „Лихвар“…).

Зoран Јанковић каже да је сазрело вријеме за нову књигу која је задржала структуру претходне, уз мање измјене у духу времена.

-Нови су филмови, нове су и неке тенденције унутар саме српске кинематографије, а можда смо барем у извесној мери нови и нас двојица, у смислу ако смо можда као критичари и хроничари српског филма еволуирали у овом међувремену од пет година, додуше, истрајног и преданог рада на том пољу - рекао је Јанковић за „Глас Српске“.

Уредник књиге „Критички водич кроз српски филм 2018-2022“ је Мирољуб Стојановић, уредник издавачке делатности „Филмског центра Србије“, док се за дизајн и прелом књиге побринуо Борут Вилд, један од водећих регионалних и европских графичких дизајнера.

Предговор је написао Иван Велисављевић, филмски прегалац и критичар са којим су Бајић и Јанковић сарађивали на претходном „Водичу“. Бајић, Јанковић и Велисављевић, заједно су написали и књигу објављену на енглеском језику „Најбољи српски филмови 21. века“ (једно распродато издање).

Све три књиге је објавио „ФЦС“. Иста тројка је 2008. била дио ширег ауторског тима зборника есеја на овдашње филмске и кнематографске теме „Нови кадрови – Скрајнуте вредности српског филма“, у издању београдске  куће „Clio“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана