Књига као лијек за преживљавање

Мирна Пијетловић
Књига као лијек за преживљавање

Бањалука - Нема света без књиге и нема књиге без света и тај свитак сећања и памћења, кроз наше трајање и кроз време, веродостојно се преплићу. Књига је лек за преживљавање, од памтивека, а она је могућност савременог човека да буде бољи.

Рекао је ово јуче у пригодној бесједи управник Библиотеке Матице Српске Селимир Радуловић поводом свечаног обиљежавања 80 година постојања Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци. Свечано и достојанствено, многобројни важни гости, запослени и сви они који поштују рад и постојање ове културне институције дошли су да прославе осамдесети рођендан библиотеке, која из године у годину прати књижевност и библиотечку дјелатност у корак.

Како је истакла директор ове културне институције Љиља Петровић-Зечић, библиотека већ 80 година ради у континуитету, без престанка.

- Наша библиотека заслужује да буде раме уз раме са свјетским библиотекама, јер преданим радом свих запослених и технолошким напретком то свакодневно и доказујемо - рекла је Петровић-Зечић.

Понос што је, као премијер РС, учествовао у приједлогу да НУБРС добије име које данас носи, није крио ни предсједник Републике Српске Милорад Додик, истичући да је библиотека темељ културног идентитета нашег народа.

- Ова културна установа је од изузетног значаја за цијелу Републику Српску и њене грађане, али и са становишта сарадње  са сличним институцијама у регији, нарочито у Србији. Њихова мисија очувања језика, писма и идентитета је важна, не само за ово вријеме, него и оно прошло, али и оно које долази - рекао је Додик и додао да без обзира на бурну историју, која није заобишла ни библиотеку, треба да будемо поносни на чињеницу да данас фундус чини 700.000 наслова.

Предсједник Додик је подржао акцију "Његујмо српски", те нагласио да је у овом времену "у којем се губи језичка култура, убрзаним растом и улогом интернета и много чега другог, потребно очувати оно што нас чини оним што јесмо, а то је језик".

- Српски језик је нападнут са разних страна и сматрам да је веома важно да се вратимо афирмацији нашег језика и писма, и зато сам и прихватио да будем покровитељ ове одличне акције која већ на свом почетку остварује видљиве резултате - нагласио је Додик.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је библиотека значајна за очување српског језика на овим просторима, те због тога заслужује подршку свих грађана Српске. 

- Када је ријеч о кампањи "Његујмо српски језик", требало ју је покренути много раније, а очекујем да ће имати позитиван одјек међу грађанима Српске - рекао је Малешевић.

Свечаној академији присуствовали су бројни угледни гости из културне, академске и политичке сфере из Српске и региона. 

На свечаности су уручене повеље и захвалнице истакнутим личностима које су допринијеле развоју и унапређењу рада библиотеке, а програм је употпуњен и пригодним умјетничким програмом.

Дружење и упис

Поводом обиљежавања 80 година постојања Народне и универзитетске библиотеке РС, данас од 11 до 14 часова биће организовано дружење учесника кампање "Његујмо српски језик" са читаоцима и бесплатан упис 80 нових корисника у свим градским јединицама: Библиотеци "Обилићево", Библиотеци "Старчевица" и Дјечијој библиотеци "Борик".

Планови

- Планирамо да покренемо обједињене набавке научних база информација, како бисмо дигли ниво учења и знања у нашој академској заједници. То је оно што нам тренутно фали. Вјерујем да ћемо имати снаге да покренемо откуп књига од наших издавача, који смо започели прошле године, али смо ове стали с тим - рекла је Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана