Књига и језик темељ културног идентитета српског народа

Мирна Пијетловић
Књига и језик темељ културног идентитета српског народа

Бањалука - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске у Бањалуци већ је осам деценија посланик књиге, писане, али и изговорене ријечи, а у ери дигитализације постала је још јачи савезник очувања наученог, учења новог и промовисања истинских културних вриједности.

На данашњи дан, када библиотека прославља 80 година постојања и када ће се сви запослени са директором Љиљом Петровић-Зечић на челу присјетити свега шта су урадили протеклих година, те примити бројне честитке, између осталих, и од градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића, почиње и велика кампања "Његујмо српски језик", која ће трајати до краја године. У оквиру кампање, о којој су на прес-конференцији јуче, поред Петровић-Зечић, говорили и директор представништва РС у Србији Млађен Цицовић, директор Радио-телевизије РС Драшко Милиновић, уредник фотографије у листу "Политика" Жељко Јовановић, те асистент на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Горан Милашин, у холу библиотеке наредних 30 дана биће отворена изложба фотографија на којој личности из јавног и културног живота Српске и Србије указују на важност правилне употребе језика. Између осталих, на фотографијама, односно едуктивним постерима, које је урадио Јовановић, су предсједник РС Милорад Додик, који је и покровитељ кампање, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, италијанска глумица Моника Белучи, књижевник Владимир Кецмановић, режисер Никола Пејаковић, композитор Младен Матовић, умјетник Неле Карајлић, те бројни други културни и медијски радници. Ова изложба биће представљена у седам градова Републике Српске.

- "Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце", писао је ово пре два и по века Доситеј Обрадовић. Колико је та изрека актуелна у ово време говори нам заглушујућа бука таблоидних садржаја, нарочито интернет медија, да направи од нас потрошачке зомбије. У тим условима тешко је малим и сиромашним народима, као што је наш, да сачувају свој национални и културни идентитет. Наравно, основ свега је језик, знање, које не може бити стечено без правописа - казао је Јовановић.

Комплетан пројекат, истакла је Петровић-Зечић, преузели су од пријатеља из Србије, који су га и осмислили.

- Поред наше библиотеке, носилац пројекта у РС је Филолошки факултет, који су креирали језичке недоумице са којима се свакодневно сусрећемо, и РТРС као генерални медијски покровитељ у чијем телевизијском и радијском програму ће се емитовати спотови, које је режирао Светислав Буле Гонцић и џинглови са језичким поукама - рекла је Петровић-Зечић.

Према њеним ријечима, биће одржано и низ поучних предавања у којима ће учествовати угледни професори, лингвисти, који ће говорити о значају српског језика.

- На крају кампање биће издата и заједничка публикација која ће објединити акције у Србији и РС, која ће нам свима моћи користити као значајан језички поучник - истакла је она.

Главни посредник између Србије и Српске је представништво РС у Србији, а директор представништва Млађен Цицовић је истакао да му је част што је имао прилику да учествује у пројекту које има циљ очување српског језика и писма.

Како је нагласио директор РТРС-а Драшко Милиновић, они су од првог тренутка подржали ову кампању.

- Оба телевизијска и радијски програм, као и портал, обезбиједиће простор за ову сјајну кампању, како би до сваког грађанина РС дошле поруке које желимо да пошаљемо - казао је Милиновић и додао да је циљ да и у писменом и у усменом изражавању дођемо до тог нивоа да једни друге исправљамо.

И асистент Филолошког факултета у Бањалуци Горан Милашин подсјетио је на очување и његовање српске говорне културе, те да је са задовољством, а инспирисан својим студентима, осмислио и подсјетио на честе језичке недоумице које свакодневно читамо и слушамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана