Књига "Фриц и Добрила" Срђана Ваљаревића промовисана у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: М.Брезо

Бањалука – Гојко и Добрила ликови су које је прије више од пар деценија створио књижевник Срђан Ваљаревић, а који су се, кроз приче, односно колумне у "Недељнику" прије неколико година вратили као Фриц и Добрила.

ФОТО: Б. БРЕЗО

Дио прича из њихових живота обједињен је у књизи "Фриц и Добрила", која је прошле године објављена у "Лагуни", а која је синоћ промовисана у Банском двору у Бањалуци.

С Ваљаревићем о његовим дјелима разговарао је књижевник Стево Грабовац, у пуној вијећници Банског двора.

"Фриц и Добрила" обједињује различите, свакодневне приче Фрица, Добриле и њиховог сина Мате, који су се након живота у Швајцарској вратили у Београд, гдје живе у малом стану на Коњарнику.

- Почео сам да пишем када је основан "Данас" и заправо ми је то савет од Новака Новака, аутора "Позоришта у кући", а који је мој даљи рођак, који ми је савјетовао да је добро имати нешто у наставцима, те сам смислио породицу коју могу да пратим из недеље у недељу, да им се, поред свега што се дешавало у Србији, и њима нешто дешава. Онда сам направио паузу, и одлучио сам да је Фриц, односно, Гојко, отишао и променио себи име – рекао је Ваљаревић, осврћући се на почетке настанка приче о Фрицу и Добрили, те додао да постоји идеја да то постане серијал.

У књизи "Фриц и Добрила" приче о комичним и свакодневним догађаји, прожете су великим и малим истинама, спознајом и самоспознајом, хумором и дозом апсурда, гротеске, те разноликим згодама и разговорима о обичним и необичним дешавањима унутар једне породице, и успутних посјетилаца њиховог стана.

- Временом сам се страшно везао за ту породицу и бринем се за све њих. Свашта сам мислио да мењам, али сам одлучио да то не учиним. Но, биће нових ликова, морам да унесем промене, јер ма колико човек осети неку страст према неком политичару, то не држи довољно дуго и то не би опстало током писања. Везао сам се само за њих и живим с њима – навео је Ваљаревић.

Како је он објаснио, у причама се није претјерано бавио анализом дневних политичких и друштвених дешавања, јер не може да пише о нечему што није у сфери његовог интересовања.

- Тамо где ја живим, ја не видим никаквог решења, што значи да ја тамо немам никаквих проблема. То сам пренео и на њих. Они живе као да проблема нема, а ни решења у животу немају. Били су у Швајцарској, радили су, изборили се за инвалидске пензије и вратили у Београд, тако да, да се бавим неком анализом, а да притом немам да додам ишта, јер не бих могао да кажем некоме шта може да ради да му буде боље. Због тога нисам имао потребе да дубље улазим у друштвене и политичке идеје - испричао је Ваљаревић, који је додао да, појединачно, сви носимо у себи оно што имају Фриц, Добрила и Мате, те да му је било важно да међу ликовима направи баланс, односно, да неко од њих буде више, а неко мање укључен у стварност и дешавања око нас, а неко мање.

Осим прича о Фрицу, Добрили и Мати, којима се свакодневно враћа, Ваљаревић је најавио да ће ове године објавити и нови роман, који би требало да изађе на јесен.

Прије почетка промоције, а поводом Свјетског дана поезије, публика је имала прилику да ужива у стиховима из Ваљаревићеве збирке "Џо Фрејзер и 49 (+24) песама", које је говорио глумац Мирослав Синкић. Он је током вечери прочитао и двије приче из дјела "Фриц и Добрила".

Догађај је организовало Удружењем за промоцију и популаризацију књижевности "Императив" у сарадњи са Банским двором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана