“Књига Ејбонова” Кларка Ештона на српском језику

Бранислав Предојевић
“Књига Ејбонова” Кларка Ештона на српском језику

НОВИ САД - Једна од најагилнијих домаћих издавачких кућа, када је у питању фантастика и хорор “Орфелин”, као друго издање напокон чувеног “Некрономикона”, у оквиру едиције “Црна мачка”, издаје антологију прича Кларка Ештона Смита под називом “Књига Ејбонова”.

 

Ово капитална збирка представља једног од најутицајних и најважнијих пионира жанра страве и ужаса, на 470 страница, великог формата, тврдо укоричена, штампана у двије боје (црној и златној). Аутор насловне стране је Ивица Стевановић, док је уредник, наравно доктор за хорор Дејан Огњановић, који је и заслужан за наслов и избор прича.

- “Књига Ејбонова” је наслов фамозне демонске књиге, окултног приручника и скривене историје свијета, коју је замислио амерички писац фантастике и страве Кларк Ештон Смит. Отуд је то савршен наслов за антологију коју сам приредио, одабравши 21 најбољу хорор причу из његовог богатог опуса, из којег до сада на српски није било преведено, скоро па ништа - написао је Огњановић.

Приче су илустроване редизајнираним фотографијама језивих, камених кипова које је резбарио сам Смит. Поред одличног избора прича, врхунског превода и дизајна, ово прво представљање једног од најзначајнијих писаца хорора из прве половине 20. вијека на српском језику праћено је његовом детаљном биографијом, исцрпним поговором Огњановића, под насловом “Кларк Ештон Смит: Господар снова” и детаљном библиографијом. Осим тога, уз сваку причу стоје основни подаци попут наслова оригинала, када је завршена, када први пут објављена (у часопису и у књизи), уз бројне цитате самог Смита, затим реакција на њих од стране Смитовог савременика и дописника Лавкрафта, те коментара каснијих поштовалаца (Реј Бредбери, Ремзи Кембел, Фриц Лајбер и других). Смитове приче се дешавају се на древним континентима (Хипербореја, Посејдонис), друге у средњовјековној француској провинцији Авроањ, треће у блиском (Марс) или далеком свемиру, гдје се људи суочавају са изузетно злоћудним ванземаљским створовима и непојмљивим космичким силама. Сам избор садржи по неколико прича из сваког од ових тематских циклуса, пружајући тако читаоцима на увид најшири спектар Смитових интересовања и постигнућа, у распону од врло мрачне фантазије преко класичног лавкрафтовског хорора па све до научнофантастичног хорора. Цијена књиге је 2.750 дин, са попустом, у претплати код издавача 2.200 динара.

Биографија

Кларк Ештон Смит (13. јануар 1893 - 14. август 1961) био је амерички писац, пјесник и визуелни умјетник. Сматра се чланом “велике тројке”, култног магазина “Чудне приче”, заједно са Робертом Е. Хауардом и Х. П. Лавкрафтом, одигравши огроман утицај на развој жанра и његов каснији масовни пробој, кроз утицај њиховог рада на бројне одјељке поп културе од књижевности преко филма до стрипа. Смит је био члан Лавкрафтовог круга и њихово књижевно пријатељство трајало је од 1922. до Лавкрафтове смрти, иако се никад нису упознали. Књижевни опус му је обиљежен богатим идејама, раскошним језиком и стилом, космичком перспективом и језивом атмосфером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана