Књига „100 најбољих вестерн филмова” промовисана у Приједору

Срна
Књига „100 најбољих вестерн филмова” промовисана у Приједору

ПРИЈЕДОР - У Приједору је промовисана књига Владимира Вученовића под називом “100 најбољих вестерн филмова” у којој је аутор описао најбоље филмове овог жанра, те истакао значај њиховог враћања у модерно доба.

Аутор је издвојио најбоље вестерн филмове, осврнуо се на сваки, али и издвојио неизоставан сегмент сваког доброг вестерн остварења - музику.

-Књига на ефектан начин приказује 100 филмова, садржи рецензије, синопсис и у богатој илустрацији текста и слике књига ће бити интересантна и некоме ко није љубитељ филма - рекао је Вученовић новинарима на промоцији у Градској читаоници.

Рецензију за ово дјело написао је познати позоришни редитељ, сценариста, продуцент, музичар и универзитетски професор Милутин Петровић, који није ни познавао аутора али је био одушевљен књигом и одлучио је да напише рецензију.

-То је једна екстраваганца за данашње време обзиром на то како се култура и филмови перципирају међу младим људима, тако да је то једна ствар од стране посвећених људи из ранијих генерација за могуће младе људе које то занима - навео је Петровић.

Он је у својој рецензији написао и да је поменуто дјело својеврсна листа субјективног избора филмова, сврстаних по азбучном реду што говори о ненаметању личног става и што ову листу и аутора удаљава од свих других сличних књига.

Директор Народне библиотеке “Ћирило и Методије” Гордана Вила истакла је да им је велика ми част што су промовисали књигу која је својеврсна хронологија развоја вестерна од 1903. године до данас.

-То јесте, могу сигурно да кажем, својеврсно ремек-дјело које је остало запостављено због вируса короне - навела је Вила, додајући да вјерује да ће се ова књига сигруно једном наћи на факултетима попут Академије умјетности.

Вученовић је по занимању професор информатике и велики је филмофил. Кроз ово дјело имао је жељу да допринесе актуелизацији приче о вестерн филму. Књига је објављена још 2019. године у издању “Гласа Српске”, али због пандемије вируса корона промовисана је тек сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана