Кнежевић: Срби 150 година уче из Вишњићевих стихова

Срна
Кнежевић: Срби 150 година уче из Вишњићевих стихова

БИЈЕЉИНА - Филип Вишњић био је јунак који је око себе сабирао рају и сиротињу, коју је прослављао, а Срби могу већ 150 година да уче из његових стихова о чојству, јунаштву и љубави према ближњем, поручио је вечерас Саша Кнежевић са Филозофског факултета Пале, бесједећи о великану српске епске поезије.

На академији Кнежевић је подсјетио да је из овог мјеста Вишњић пошао на свој пут стваралаштва јуначких, епских народних пјесама остављајући неизбирисив траг у српској књижевности.

“Прије 150 и више година Срби су се први пут окупили око Филипа Вишњића, јер су схватили да је он једна од централних фигура културе и духовности”, навео је Кнежевић.

Вишњић је, каже Кнежевић, у својим пјесмама донио идеје слободе, братства, те чудесну идеју отаџбине, коју Срби прије Вишњића нису имали у поезији.

Кнежевић је истакао да прије Вишњића у српској поезији нису биле познате ни непролазне идеје мајке која плаче за својом дјецом.

Предсједник бијељинског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Славиша Микић рекао је да су на вечерњој свечаној академији у Галерији Центра за културу “Семберија” приказане и највеће гусле на свијету дуге три метра и уписане у Гинисову књигу рекорда. Ове гусле су израдили дуборезац Душан Стевановић и гуслар Вукан Ђука.

Микић је указао и на значајан Вишњићев допринос свирању уз гусле и додао да је ријеч о једном од најистакнутијих Срба у историји, који је живио и стварао на овим просторима.

На вечерашњој академији, као централном догађају “Вишњићевих дана”, први пут се представила Етно-група “Просвјете”, те хор “Србадија” и истакнути књижевници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана